Kiszka ziemniaczana - przepis Doroty Markowskiej z Białegostoku

10 stycznia 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Kiszka ziemniaczana - przepis Doroty Markowskiej z Białegostoku | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

4 kg ziemniaków

4 średniej wielkości cebule

60 dkg zmielonej łopatki wieprzowej (może być podgardle lub boczek wędzony)

smalec, olej

średniej grubości jelita

pieprz naturalny, ziołowy, sól


Przygotowanie:

Jelita moczymy dzień wcześniej, zmieniając wodę. Zmielone mięso podsmażamy na smalcu i odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki  ścieramy razem z cebulą, przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym (tego pieprzu dość sporo), potem mieszamy ziemniaki z mięsem. Zawiązujemy jelito sznurkiem, nadziewamy do połowy farszem ziemniaczanym i zawiązujemy z drugiej strony. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Jelito wygładzamy i smarujemy olejem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez godzinę w 160 stopniach Celsjusza.   


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok