Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kiszka ziemniaczana - przepis Doroty Markowskiej z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
4 kg ziemniaków
4 średniej wielkości cebule
60 dkg zmielonej łopatki wieprzowej (może być podgardle lub boczek wędzony)
smalec, olej
średniej grubości jelita
pieprz naturalny, ziołowy, sól
Przygotowanie:
Jelita moczymy dzień wcześniej, zmieniając wodę. Zmielone mięso podsmażamy na smalcu i odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki ścieramy razem z cebulą, przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym (tego pieprzu dość sporo), potem mieszamy ziemniaki z mięsem. Zawiązujemy jelito sznurkiem, nadziewamy do połowy farszem ziemniaczanym i zawiązujemy z drugiej strony. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Jelito wygładzamy i smarujemy olejem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez godzinę w 160 stopniach Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda