Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kiszka ziemniaczana - przepis Teresy Wasilewskiej z Dołubowa
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Kiszka ziemniaczana - przepis Teresy Wasilewskiej z Dołubowa
Składniki:
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę, smażymy pokrojony w kostkę boczek i słoninę oraz posiekaną cebulę. Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o oczkach większych, pół na najdrobniejszych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy flak farszem (luźno). Układamy na papierze do pieczenia posmarowanym tłuszczem. Kiszkę nakłuwamy i nie związujemy, tylko końce podkładamy pod spód flaka. Pieczemy godzinę - godzinę piętnaście minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda