Radio Białystok | Galerie | Czy z każdego mleka można zrobić zsiadłe mleko? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok
Pijemy coraz mniej mleka, ale z roku na rok rośnie spożycie jogurtów, maślanek i serów, czyli przetworzonych produktów mleczarskich - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Mleko jest przede wszystkim źródłem wapnia, białka i witamin, choć zawiera także fosfor, magnez i potas. Według dietetyczki Magdaleny Radziszewskiej, choć potrzebujemy przede wszystkim wapnia, które mamy w mleku świeżym, to dużo zdrowsze, szczególnie zimą, jest dla nas mleko zsiadłe. - To mleko jest znacznie lepsze dla naszego organizmu, zawiera kultury bakterii, które nie tylko poprawiają naszą odporność, ale i pracę naszego układu pokarmowego - dodaje dietetyczka. Świeże, nawet pasteryzowane mleko, należy jednak do produktów, które szybko i łatwo się psują. - Żeby przedłużyć jego trwałość powinniśmy je odpowiednio przechowywać - radzi Izabela Szamrej z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku. Najważniejsze jest zachowanie tzw. łańcucha chłodniczego. Chodzi o jak najszybsze przetransportowanie mleka z chłodni w sklepie do lodówki w domu. Nie dotyczy to mleka UHT, którego temperatura przechowywania jest wyższa od 20°C. Przeciętnie każdy z nas pije nieco ponad 3 litry mleka miesięcznie. Pomimo, że konsumpcja mleka spada, to co trzeci Polak spożywa je 2-3 razy w tygodniu. Równie często sięgamy po jogurty, zaś kefiry i mleko zsiadłe trafiają do naszego jadłospisu średnio 3 razy w miesiącu. Eksperyment dziennikarzy Polskiego Radia Białystok Andrzej Ryczkowski i Kamil Kalicki postanowili sprawdzić, czy każdy rodzaj mleka nadaje się na mleko kwaśne. Kupili trzy różne rodzaje mleka dostępne w każdym sklepie: dwa pasteryzowane w różnych warunkach i UHT, odwiedzili także mlekomat z mlekiem prosto od krowy. Następnie mleko trafiło do słoików i w ciepłe miejsce. Po kilku dniach okazało się, że zsiadło się i nadawało do spożycia jedynie mleko prosto od krowy. W pozostałych słoikach, z mlekiem UHT i pasteryzowanym "doszło do jakiegoś procesu biologicznego", ale nie powstało zsiadłe mleko nadające się do jedzenia. (ar, kk/wsz) Zobacz też: Czy ufamy nieznajomym? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok Czy jesteśmy przesądni? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok Wymówki nietrzeźwych kierowców - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok