Radio Białystok | Wiadomości | Klasa, ziemniak i Okrasa. Finał konkursu "Gotuj z klasą" [zdjęcia]
Uczą się gotowania w szkołach, w piątek (28.03) sprawdzali swoje umiejętności pod okiem mistrza kuchni Karola Okrasy. Uczniowie 14 szkół z regionu wzięli udział w finale Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z klasą” w Białymstoku.
6. edycję wydarzenia zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.
Jury, na czele którego stał Karol Okrasa, mogło spróbować m.in pierogów z serem korycińskim i czarnuszką, mięs pieczonych w sosie winnym czy potraw z wykorzystaniem fioletowych ziemniaków. Właśnie to warzywo było motywem przewodnim konkursu.
I miejsce w konkursie zajęły Agata Kryńska i Dominika Żulińska z Technikum im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Ciechanowcu pod opieką Karoliny Tworkowskiej.
II miejsce - Jakub Markowski i Artur Gleba z Zespołu Szkół im. Ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie pod opieką Agaty Choynowskiej.
III miejsce - Lena Grzyb i Julia Putkowska z Zespołu Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach pod opieką Izabeli Żero.
Wszyscy w nagrodę pojadą na staż do warszawskiej restauracji Karola Okrasy.
Jury pod jego przewodnictwem przyznało też dwa wyróżnienia. Zdobyły je Kinga Ladzińska i Kinga Śleszyńska, pod opieką Katarzyny Dudy, z Zespołu Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie oraz Kamila Uminowicz i Aleksandra Gołkowska z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach, które przygotowały się pod kierunkiem Anny Kaźmierczak i Barbary Szczęsnowicz.
Wszyscy nagrodzeni otrzymali drobny sprzęt AGD i RTV.
Sam Karol Okrasa mówił do uczestników, by nigdy nie zrażali się niepowodzeniami, a śmiało szli dalej i realizowali swoje plany.
Poziom konkursu Karol Okrasa ocenił jako wysoki. Podkreślał. że uczestnicy odważnie podeszli do przygotowania potraw, dobrze je przyprawiali, decydując się na zestawienia, których bałby się nawet on - doświadczony kucharz.