Radio Białystok | Wiadomości | Jak przyrządzić pierekaczewnik? - Tatarzy zorganizowali warsztaty
To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni tatarskiej. Jak przyrządzić pierekaczewnik - można było zobaczyć podczas warsztatów w Domu Kultury Muzułmańskiej w Białymstoku.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
- Sekret tego pieroga tkwi w bardzo cienkim cieście - mówi Joanna Woźniak, która przygotowywała danie podczas pokazu.
Smaruje się je masłem, dzięki czemu pod wpływem temperatury się rozwarstwia. Farsz może być z wołowiny, baraniny, mięsa indyka lub słodki - z białego sera czy jabłek z cynamonem - dodaje Joanna Woźniak.
- Tradycyjne potrawy to część kultury i tożsamości polskich Tatarów - mówi koordynator warsztatów kulinarnych, przewodniczący Muzułmańskiej Gminy Wyznaniowej w Bohonikach Maciej Szczęsnowicz.
Kolejne takie spotkanie zaplanowano we czwartek (23.11) o 13:00 w Domu Pielgrzyma w Bohonikach.
Gdzie można znaleźć szlak tatarski? Dlaczego współcześni Tatarzy mają już inne niż kiedyś rysy twarzy? Czy koń ciągle jest obecny w ich życiu?
Czy znamy historię Tatarów, wiemy dlaczego od wieków mieszkają w Polsce?
Bohoniki to wyjątkowa wieś we wschodniej części woj. podlaskiego, leżąca nieopodal Sokółki.