Zwiedzamy meczet i smakujemy tradycyjnej kuchni tatarskiej - "Wakacje ze smakiem" w Bohonikach

31 lipca 2019

Pierekaczewnik, fot. Grzegorz Pilat
Pierekaczewnik, fot. Grzegorz Pilat

W poszukiwaniu smaków Podlasia nasz reporter dotarł do miejscowości Bohoniki. To wyjątkowa wieś we wschodniej części woj. podlaskiego, leżąca nieopodal Sokółki.

Meczet w Bohonikach to jedna z dwóch świątyń muzułmańskich znajdujących się na Szlaku Tatarskim w województwie podlaskim. Drewniana świątynia pochodzi z drugiej połowy XIX wieku.

Wnętrze meczetu stanowią trzy części: większa przeznaczona dla mężczyzn, mniejsza dla kobiet oraz wspólny przedsionek. Należy pamiętać, że przed wejściem do świątyni obuwie zostawia się w przedsionku. Najważniejszą częścią sali męskiej jest mihrab – wnęka w ścianie, która zawsze jest skierowana w kierunku Mekki (miejsca świętego dla muzułmanów) oraz minbar – rodzaj kazalnicy, z którego imam wygłasza kazanie. Minbar używany jest w czasie popołudniowej, piątkowej modlitwy. Wnętrze świątyni ozdobione jest motywami pnącej winorośli. Na ścianach zawieszone są obrazy przedstawiające święte miejsca islamu z pięknie wykaligrafowanymi cytatami wersetów z Koranu. Podłoga meczetu wysłana jest dywanami.

Wychodząc ze świątyni warto zobaczyć mizar - muzułmański cmentarz, znajdujący się kilka metrów dalej.


Warto także zasmakować tradycyjnej kuchni tatarskiej. Dania te przyrządzane są głównie z warzyw i baraniny. Na szczególną uwagę zasługują regionalne mięsne kołduny, czebureki, samsy czy pierekaczewnik.



Kartacze - przepis Heleny Miszkiel z Augustowa



Pierekaczewnik przygotowuje się z ciasta makaronowego, z którego robi się bardzo cienkie (prawie przezroczyste) płaty. Następnie smaruje się je z obu stron masłem lub gęsim tłuszczem i przekłada nadzieniem. Nadzienie może być słodkie np. z twarogu i rodzynek, jabłek lub suszonych śliwek, albo mięsno-warzywne z baraniny, wołowiny, gęsiny lub z mięsa indyka. Płaty przełożone nadzieniem zawija się w rulon, a następnie zwija w spiralęprzypominającą skorupę ślimaka.


Przeczytaj, zanim skomentujesz

Pierożki z gęsiną - z wizytą w Kuchni Dobromil


O dobrą milę od nieistniejącej wsi Romaszki istnieje Dobromil. Obok wsi pędzą samochody krajową "19", a jeśli akurat nie pędzą - to powinny zatrzymać się w „Kuchni Dobromil”.



Zachwycająca Kraina Otwartych Okiennic


Kraina Otwartych Okiennic to miejsce, które będąc w województwie podlaskim trzeba koniecznie odwiedzić.



Mini kansen w Szumowie i nietypowa zabudowa Paproci Dużej


W poszukiwaniu wakacyjnych smaków naszego województwa odwiedzamy zachodnią jego część.



"Rękociało" - wytwórnia naturalnych kosmetyków


"Wakacje ze smakiem" - to nasz letni projekt, w którym pokazujemy mieszkańcom regionu i turystom najciekawsze podlaskie zakątki, ludzi, kulinaria, lokalne specjały.



Smak i zapach ziół - odwiedzamy Zielską Kolonię na Sokólszczyźnie


Tym razem podążamy za zapachem i smakiem ziół. Miłka Malzahn wyruszyła na poszukiwanie siedliska pełnego ziół i na spotkanie ze specjalistami od podlaskiej roślinności, służącej kuchennym i zdrowotnym "czarom".



Słodki smak jagodzianek w wodnej stolicy Polski - Augustowie


W poszukiwaniu wakacyjnych smaków skierowaliśmy się do Augustowa. To jedno z najpiękniejszych podlaskich miast, leżące nad dziewięcioma jeziorami, otoczone prastarą Puszczą Augustowską.



Jeśli ogórki, to tylko z Kruszewa


Dorota Sokołowska sprawdza, co słychać nad Narwią - szuka smaku ogórków z Kruszewa, zagląda do strefy ciszy w Krzyżewie, pyta, co kryje rzeka.



Pieczemy korowaj i pływamy po Bugu - "Wakacje ze smakiem" w Mielniku


We wtorek (30.07) zachęcamy do odwiedzenia Mielnika. To miejscowość, w której dobrze wypoczniemy, ale też dobrze zjemy.



Raj pełen jabłek - "Wakacje ze smakiem" w Sadzie Zaścianki


Odwiedzamy Sad Zaścianki - autem to kilka minut od centrum Białegostoku. Miejsce tuż za miastem, ale oddzielone ścianą lasu i łąkami.




 
 


źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok