Radio Białystok | Wiadomości | W Ciechanowcu zaprezentowano pięć nowych produktów tradycyjnych z Podlasia
Pięć nowych produktów tradycyjnych z województwa podlaskiego zarejestrowali na ministerialnej liście ich wytwórcy.
Wszystkie zaprezentowano podczas spotkania w Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu, które samo zgłosiło do tego wykazu piwo jałowcowe.
Napój, najczęściej kojarzony z Kurpiowszczyzną, powstawał także w innych regionach Podlasia, a w Muzeum Rolnictwa według receptury mieszkanki pobliskich Tworkowic już od kilkudziesięciu lat.
Dwie potrawy, obie na bazie ziemniaków, zarejestrowała Barbara Andrejuk z Bielska Podlaskiego. To tołkanica, czyli gotowane ziemniaki utłuczone z podsmażoną cebulą, czasem uzupełnione także skwarkami i hałuszki, czyli zapiekane kluski z gotowanych ziemniaków, podawane z cebulą lub na słodko.
Produkt Małgorzaty Wojtach ze Szpakowa (gm. Jaświły) to palcówka biebrzańska, czyli przygotowywana według tradycyjnej receptury i z ograniczoną do minimum listą dodatków kiełbasa.
Natomiast reprezentacja Koła Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach (gm. Puńsk) przywiozła do Ciechanowca kuciukai, czyli tradycyjną bożonarodzeniową potrawę z drożdżowych ciasteczek z makiem podawanych w makowym mleczku. Wywodzi się ona z kuchni litewskiej, ale nadal jest popularna na północnych krańcach Podlaskiego.
Różnorodność zarejestrowanych produktów, jak i miejsce ich pochodzenia świadczą o bogactwie podlaskiej kuchni, zaś umieszczenie ich na ministerialnej liście jest świadectwem tego, że są częścią naszej kulinarnej tradycji - mówi wicemarszałek województwa podlaskiego Sebastian Łukaszewicz.
Na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest obecnie 86 pozycji.