Radio Białystok | Wiadomości | Fundacja Spe Salvi kolejny rok poprowadzi białostocką jadłodzielnię
Kolejny rok z rzędu jadłodzielnię w Białymstoku poprowadzi Fundacja Spe Salvi – wynika z rozstrzygniętego konkursu na prowadzenie tego miejsca. Fundacja informuje, że z roku na rok przybywa osób korzystających z jadłodzielni. Potrzebni są też kolejni darczyńcy.
Jadłodzielnia, czyli miejsce, gdzie można zostawić produkty żywnościowe, by mogli je wykorzystać potrzebujący, działa w Białymstoku od połowy 2018 r. Lokal, w którym działa, jest w centrum Białegostoku przy ul. Krakowskiej 1, w pobliżu prowadzonego przez miasto Centrum Aktywności Społecznej.
Jak wynika z informacji zamieszczonych w poniedziałek w Biuletynie Informacji Publicznej miasta Białystok, do konkursu wpłynęły dwie oferty, jedna nie spełniała wymogów formalnych. Drugą złożyła Fundacja Spe Salvi, która od początku prowadzi jadłodzielnię i to ona wygrała konkurs i poprowadzi to miejsce do końca tego roku – wynika z rozstrzygnięcia konkursu.
Monika Lewko z Fundacji Spe Salvi powiedziała w poniedziałek, że jednym z głównych planów na ten rok jest pozyskiwanie nowych darczyńców nie tylko wśród sklepów, ale też mieszkańców.
"Zależy nam, żeby każdy wiedział, że w Białymstoku jest takie miejsce jak jadłodzielnia" – dodała.
Organizacja zamierza też w mediach społecznościowych prowadzić działania edukacyjne na temat marnowania jedzenia. Lewko powiedziała, że przygotowane są też spotkania edukacyjne dla przedszkolaków i młodzieży.
Monika Lewko oceniła, że z roku na rok coraz więcej osób korzysta z jadłodzielni. "To jest niepokojące, szczególnie okres świąt pokazał nam, że ludzi potrzebujących pomocy jest coraz więcej" – powiedziała. Dodała, że coraz częściej na numer telefonu dzwonią z pytaniem, czy jest dostępny chleb, bo nie mają go za co kupić.
"Przy rosnących cenach spodziewamy się, że osób korzystających z jadłodzielni będzie coraz więcej" – mówiła.
W trakcie ostatnich świąt Bożego Narodzenia do jadłodzielni każdy mógł przynieść własne świąteczne wypieki. Monika Lewko powiedziała, że dzięki zmianom w regulaminie, kilka razy w roku, w trakcie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, będzie można przynosić żywność własnego wykonania.
Jadłodzielnia czynna jest sześć dni w tygodniu. W lokalu są lodówki i półki na żywność. Każdy może pozostawić niezagospodarowaną żywność nadającą się do jedzenia – jak podaje miasto – m.in. produkty zapakowane fabrycznie, suche (kasze, ryże, makarony, mąki, słodycze) w nieuszkodzonych opakowaniach, zapakowane pieczywo i wyroby piekarnicze, warzywa i owoce, oryginalnie zamknięte sery, jogurty i twarogi.