Radio Białystok | Wiadomości | Busłowe łapy, kisiel owsiany i karp knyszyński na ministerialnej liście produktów tradycyjnych

Busłowe łapy, kisiel owsiany i karp knyszyński na ministerialnej liście produktów tradycyjnych

23.05.2022, 13:39, akt. 14:51

Trzy produkty związane z kulturą podlaską: busłowe łapy, kisiel owsiany oraz karp knyszyński zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - poinformowano w poniedziałek (23.05) na konferencji w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej.

źródło: UMWP
źródło: UMWP


0:00
0:00
Busłowe łapy, kisiel owsiany i karp knyszyński na ministerialnej liście produktów tradycyjnych - relacja Renaty Redy | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Wicemarszałek województwa podlaskiego Sebastian Łukaszewicz poinformował na konferencji prasowej w tym muzeum, że dotychczas na ministerialnej liście jest 81 różnych produktów z regionu. Podkreślił, że wszystkie są "nieodzownym elementem dziedzictwa kulturowego" województwa i społeczności lokalnych.

Busłowe łapy - to obrzędowe drożdżowe ciasto z mąki pszennej kształtem przypominające bocianią łapę. To tradycyjny wypiek na święto zwiastowania NMP, na przywitanie wiosny. Wniosek o wpis busłowych łap złożyły panie z Kuchni Dobromil (Urszula Zawadzka i Andżelika Wińska).

Kisiel owsiany to tradycyjne danie wigilijne, które dotąd jest wytwarzane, a wniosek o wpis przygotowały panie ze Stowarzyszenia Moszczona z Moszczony Pańskiej. Wyrabiano go dawniej z mąki owsianej, zakwasu i wody, obecnie - jak tłumaczyły panie ze stowarzyszenia - z płatków owsianych, które gotuje się z wodą, należy dbać o właściwą konsystencję tego dania, gotować tak, aby nie przywarło do garnka.

Karp knyszyński jest od wielu lat hodowany w stawach rybnych w okolicy Knyszyna. Największy z tych stawów nosi imię Zygmunta Augusta i pochodzi z czasów panowania tego ostatniego króla Polski z dynastii Jagiellonów.

Grzegorz Buraczewski, prezes Gospodarstwa Rybackiego w Knyszynie tłumaczył, że karp knyszyński różni się od innych przede wszystkim smakiem, który jest rezultatem hodowli tej ryby w największym stawie w Polsce, oparciu hodowli tylko na miejscowej linii genetycznej, także np. stosowania jako paszy tylko zbóż od okolicznych rolników.

"To gwarantuje powtarzalność i wyjątkowość smaku karpia knyszyńskiego" - mówił Buraczewski.

Dania z knyszyńskiego karpia przygotowuje Koło Gospodyń Wiejskich Kreatywne Czechowianki.

Wnioski o wpisanie tych produktów na listę produktów tradycyjnych opiniowało Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej (PMKL). Dyrektor tego muzeum, etnograf dr Artur Gaweł powiedział, że w przypadku niektórych produktów łatwiej udokumentować ich tradycję i pochodzenie, w innych trudniej. Dodał, że można się opierać na informacjach zebranych bezpośrednio w terenie, ale także na źródłach pisanych, historycznych.

Gaweł zaznaczył, że Podlaskie obfituje w zachowane dawne przepisy, tradycje. Taką są właśnie np. busłowe łapy. Dodał, że wypiek ten jest głęboko związany z kulturą tradycyjną, także wierzeniami.

"Bocianie łapy wiążą się z ptakiem, który kojarzony był z wiosną. Przylot tych ptaków oznaczał, że rozpoczyna się wiosna. To ciasto było wkładane do gniazd bocianich po to, żeby zachęcić te ptaki do szybszego przylotu" - mówił Gaweł.

 Dodał, że busłowe łapy były też dawane do zjedzenia dzieciom, a ponadto wierzono, że uderzająca łapa to symbol urodzaju.

Dyrektor PMKL ocenił także, że wpisanie na ministerialną listę busłowych łap i kisielu owsianego, bez którego dawniej nie wyobrażano sobie kolacji wigilijnej, może wpłynąć na to, że wróci zainteresowanie tymi produktami i będą wykonywane.

źródło: PAP | red: maj

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


W Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej zaprezentowano kulinarne „Perły” z regionu

7.10.2021, 17:49

Kompot z rajskich jabłuszek, udziec z pieca chlebowego, sok z kiszonego buraka, szczupak z angielki i szpikowany udziec z dzika - to lokalne przysmaki z woj. podlaskiego, które zdobyły wyróżnienia regionalne podczas ogólnopolskich targów "Nasze regionalne dziedzictwo - Smaki Regionów" w Poznaniu.


Festyn "Smaki Podlasia" w podbiałostockim skansenie [zdjęcia]

12.09.2021, 09:40

To impreza, która co roku cieszy się ogromną popularnością wśród zwiedzających. W Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w podbiałostockich Jurowcach w niedzielę (12.09) odbył się festyn Smaki Podlasia.


Wojewódzki finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w Skrybiczach

11.09.2021, 14:28

Na stołach było pełno lokalnych, tradycyjnych potrwa. Jury mogło spróbować m.in. pierogów, babki ziemniaczanej, serów, kartaczy, kiszonek, smalcu, boczku czy pasztetów.


Festyn etnograficzny Smaki Podlasia

12.09.2021, 13:10

Smaki Podlasia to cykliczna impreza plenerowa organizowana co roku w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej. Podczas festynu główną atrakcją są kulinaria. Można je kupować, degustować i uczyć się przyrządzać. W tym roku tematem przewodnim będą potrawy z ziemniaków. Festyn odbędzie się w niedzielę, 12 września w godz. 11:00-17:00.





ZNAJDŹ NAS


















źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok