Radio Białystok | Wiadomości | Wojewódzki finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w Skrybiczach
Na stołach było pełno lokalnych, tradycyjnych potrwa. Jury mogło spróbować m.in. pierogów, babki ziemniaczanej, serów, kartaczy, kiszonek, smalcu, boczku czy pasztetów.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
W Skrybiczach pod Białymstokiem zorganizowano wojewódzki finał XX edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Uczestnicy - m.in. z Kół Gospodyń Wiejskich - przygotowali ponad 120 potraw, które u nich w domu przygotowuje się od kilku pokoleń.
Celem tego konkursu jest promocja regionalnych produktów i dań. Chodzi również o zachęcenie rolników i właścicieli firm do korzystania z dorobku dziedzictwa kulinarnego.
Laureaci podlaskiego etapu konkursu będą reprezentować nasz region podczas ogólnopolskiego finału na początku października w Poznaniu.