Radio Białystok | Wiadomości | Zaguby - danie popularne zwłaszcza w Drohiczynie trafiło na Listę Produktów Tradycyjnych
Kolejna podlaska potrawa trafiła na Listę Produktów Tradycyjnych. Tym razem są to zaguby - danie popularne jest zwłaszcza w Drohiczynie i jego okolicach.
Niedawno na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazły się też dwa inne przysmaki z naszego regionu. To rejbak z Kurpiowszczyzny, czyli pieczony placek z tartych ziemniaków z dodatkiem mięsa i suwalska stynka - smażona mała rybka.
Drohiczyńskie zaguby jest to z kolei rodzaj rolady z ciasta pierogowego z farszem ziemniaczanym. Starte ziemniaki podsmaża się z przyprawami i cebulą na patelni na złoto, a następnie przekłada i rozsmarowuje na płacie ciasta pierogowego. Całość zwija się ściśle w rulon, jak roladę. Następnie kroi się w ukośne kawałki i wrzuca do osolonej wody. Podaje się je okraszone skwarkami, bądź ugotowane. Można też ugotować roladę w całości i dopiero później pokroić w plastry i podsmażyć.
Zaguby - przepis Izabeli Nowak ze wsi Stadniki
- Zaguby to doskonała kulinarna atrakcja turystyczna, dlatego władze Drohiczyna postanowiły wpisać ją na Listę Produktów Tradycyjnych - mówi Joanna Korpysz z Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Drohiczynie. Były zbierane przepisy i różne informacje od mieszkańców udowadniające, że zaguby to tradycyjna potrawa z tych terenów.
Dodatkowo ten produkt i Drohiczyn będzie jeszcze promował Ośrodek Promocji Produktu Lokalnego, który nazwany będzie "Zagubek". Ośrodek powstał przy ulicy Targowej i ma zacząć działać za miesiąc. Jak mówi burmistrz Wojciech Borzym, w tym miejscu turyści będą mogli kupić tradycyjne nadbużańskie potrawy czy inne produkty, jak zioła i soki.
Na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest 76 produktów z naszego regionu.