Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Zaguby - przepis Izabeli Nowak ze wsi Stadniki w gminie Grodzisk.
Składniki: 1,5 kg startych, surowych ziemniaków 1 kg mąki pszennej 0,5 kg boczku pokrojonego w drobną kostkę i usmażonego na patelni 1 cebula posiekana w kostkę i zeszklona na patelni 1 łyżeczka sody przyprawy: sól, pieprz, jarzynka, majeranek (według uznania)
Przygotowanie: Starte ziemniaki mieszamy z usmażonym boczkiem i cebulą oraz z przyprawami. Tak przygotowaną masę podsmażamy kilka minut na patelni, cały czas mieszając. Robimy ciasta pierogowe. 5 szklanek mąki mieszamy z 2 szklankami wody i łyżeczką sody. Po ugnieceniu należy je rozwałkować na prostokątny placek, który następnie smarujemy ciepłym farszem. Całość zwijamy jak na makowiec, ugniatamy (by dobrze się skleiło), kroimy w skos na 2-centymetrowe plastry, które następnie delikatnie wkładamy do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut od wypłynięcia ciasta na wierzch wody. Podajemy na gorąco z podsmażoną cebulką.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda