Radio Białystok | Wiadomości | Władze Hajnówki chcą dodatkowo zabezpieczyć marcinka przed podrabianiem
autor: Marcelina Markowska
Ma to zapobiec podrabianiu ciasta i pomóc w promocji regionu. Władze Hajnówki chcą, by tamtejszego marcinka wpisano na europejską listę produktów chronionych oznaczeniem geograficznym.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pytani przez nas przedsiębiorcy z Hajnówki mówią, że to symbol ich regionu, o który należy zadbać.
- Trzeba zadbać o to żeby nie był podrabiany i nie stał się marcinkiem, który będzie tylko do niego podobny. Przeraża mnie to, co teraz dzieje się na rynku, gdzie są placki czekoladowe i przełożenia serowe, a już w ogóle abstrakcją są marcinki kolorowe - mówi Joanna Bińczycka z Pracowni Tortów Cukrowe Fantazje w Hajnówce.
Właściciel cukierni "Emma" w Hajnówce Andrzej Borowik uważa, że marcinek i tak będzie podrabiany.
- Myślę, że jeżeli nazwa będzie zastrzeżona, to wtedy nazwą go inaczej, ale ten marcinek będzie podrabiany. Dlatego, że to jest produkt wyjątkowy, nieznany gdzieś poza naszym województwem - dodaje.
W Podlaskiem produktem chronionym oznaczeniem geograficznym jest m.in. ser koryciński "Swojski".
"Wakacje ze smakiem" - to nasz letni projekt, w którym pokazujemy najciekawsze podlaskie zakątki, ludzi i kulinaria. Dziś zaglądamy do Puszczy Białowieskiej - stacja początkowa - Hajnówka.
Marcinek - przepis na ciasto Urszuli Szwarc z Hajnówki.