Radio Białystok | Wiadomości | Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego promuje regionalnych producentów żywności
Już stu producentów zarejestrowanych jest w Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego. To baza produktów lokalnych tworzona przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.
Znajdziemy tam laureatów konkursów oraz zdobywców prestiżowych nagród i wyróżnień - mówi wicemarszałek województwa Stanisław Derehajło:
Jest to lokalna inicjatywa naszego województwa. Pokazujemy producentów, którzy bardzo dobrze produkują zdrową, podlaską żywność. Zarząd województwa podlaskiego podjął decyzję o tym, żeby zrobić coś w obszarze produktu lokalnego, tradycyjnego. Dlatego właśnie powstało Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego - podkreśla Stanisław Derehajło.
Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego ma promować producentów, ale też zachęcać ich do współpracy. Jest cennym źródłem informacji dla konsumentów - dodaje Stanisław Derehajło:
W czasie pandemii jest to również dobre źródło dla mieszkańców całej Polski by znaleźć dobrą, zdrową żywność. Na naszej stronie podajemy numery telefonów producentów. Wielu mieszkańców całego kraju dzwoni do uczestników naszego przedsięwzięcia i zamawia te lokalne produkty. Nie tylko promujemy tych producentów - zachęcamy ich do współpracy ze sobą, kooperacji, by ta żywność miała jak najkrótszą drogę z pola do stołu konsumenta - mówi wicemarszałek województwa.
W Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego są między innymi informacje o producentach stosujących tradycyjne metody przetwórstwa. Znajdziemy je na stronie produkty.podlaskie.eu.
Jakość, cena i pochodzenie produktu to najważniejsze kryteria, jakimi kierują się Polacy podczas zakupów.
Kilkadziesiąt osób zatrudni powstający w Białymstoku zakład produkcyjny firmy Purella Superfoods. Produkcja zdrowej żywności rozpocznie się tam od stycznia 2021 roku.
Najlepsze produkty, przedsięwzięcia społeczne, kulturalne, gospodarcze i naukowe w 2019 r. nagrodzono w czwartek (10.09) wieczorem w Białymstoku podczas dorocznej gali konkursu samorządu woj. podlaskiego "Podlaska marka". Statuetki wręczono w dziewięciu kategoriach.
Mimo pandemii, tłumy ludzi przyjechały do Kruszewa na Ogólnopolski Dzień Ogórka. Nadnarwiańska miejscowość słynie z produkcji kiszonych ogórków, a receptury przekazywane są tutaj z pokolenia na pokolenie.