Radio Białystok | Wiadomości | Coraz częściej zamawiamy dania z cateringu na świąteczny stół
autor: Michał Buraczewski
Zamiast przygotowywać dania na wigilijny stół w domu, coraz chętniej zamawiamy gotowe posiłki.
Pytani przez nas podlascy przedsiębiorcy z branży hotelarsko-gastronomicznej przyznają, że w tym roku mają tyle samo lub więcej zamówień na świąteczny catering niż w roku ubiegłym.
Mimo to, z powodu pandemicznych ograniczeń nie zanotujemy zysków w grudniu - mówi przedsiębiorca z Supraśla Tomasz Skurski:
Firmowe cateringi w tym roku praktycznie nie istniały - to było kilka drobnych imprez, zamiast kilkudziesięciu jak co roku. Jeżeli natomiast chodzi o zamówienia prywatne, to jest ich sporo. Są to jednak rzeczy drobne, ze względu na obostrzenia, które zostały wprowadzone też co do ilości osób przy stole - mówi przedsiębiorca z Supraśla Tomasz Skurski.
Tomasz Skurski dodaje, że sytuacja finansowa jego firmy jest dramatyczna:
To, że dzisiaj pracujemy, to jest normalne. To nie jest jakieś wielkie szczęście - bo zaczyna się to postrzegać jako wyjątkową sytuację, że możemy pracować. Nie - to jest jedyne, co możemy zrobić. To jest rozpacz. Od jutra nie ma nic. Może opłacę z tego za ten miesiąc gaz, na pewno muszę zapłacić pracownikom i to jest koniec - dodaje Tomasz Skurski.
Wsparcie do najbardziej poszkodowanych przedsiębiorców ma trafić dzięki rządowej "Tarczy antykryzysowej 6.0". Zakłada ona między innymi dodatkowe świadczenia postojowe i zwolnienia z obowiązku opłacania składek. Niektóre wnioski można składać od 16 grudnia, inne od 30 grudnia i 1 stycznia przyszłego roku.
Kryzys sprzyja szukaniu nowych pomysłów. Tę maksymę głęboko do serca wzięli sobie prezes i pracownicy spółki komunalnej Centrokom w Suchowoli.
Catering ze szkolnej stołówki - to kolejny przykład na to, jak sytuacje kryzysowe podsuwają oryginalne rozwiązania.
W czasie pandemii COVID-19 w Europie nastąpił gwałtowny wzrost spożycia paczkowanych owoców i warzyw; zwiększyło się także zainteresowanie produktami lokalnymi i ekologicznymi - podała w czwartek Unia Owocowa, powołując się na wnioski ze spotkania grupy ekspertów ds. rynku owoców i warzyw przy KE.