Radio Białystok | Wiadomości | Dieta bez mięsa jest dla każdego? Pytamy o to w Światowym Dniu Wegetarianizmu
autor: Robert Bońkowski
Nie jedzą mięsa z własnego wyboru, zastępując je między innymi owocami i warzywami. Wegetarianie obchodzą 1 października swoje święto.
Dieta dla każdego?
W Światowym Dniu Wegetarianizmu postawiliśmy pytanie, czy wegetarianizm jest dla wszystkich? Dietetyczka Urszula Kozłowska przekonuje, że jest to dieta, którą może stosować każdy.
Po pierwsze warto zwrócić uwagę na to, że dieta wegetariańska nie jest droga. Rezygnując z drogiego mięsa, oszczędzamy. Za tę samą równowartość można kupić dużo więcej artykułów spożywczych - wegetariańskich. Ponadto dieta wegetariańska jest dobra dla naszego zdrowia. Według zaleceń autorytetów dietetycznych, każdy może ją stosować, we wszystkich etapach życia, również kobiety w ciąży
- podkreśla Urszula Kozłowska.
Dietetyczka zaleca jednak, by przed podjęciem decyzji o zmianie nawyków żywieniowych, najpierw przeprowadzić badania.
- Przed przejściem na dietę wegetariańską warto wykonać badania i sprawdzić czy nie mamy predyspozycji do anemii lub niedoborów żywieniowych, które dieta wegetariańska mogłaby pogłębić - dodaje Urszula Kozłowska.
Zalety i wady wegetarianizmu
Dieta wegetariańska w wielu przypadkach pozytywnie wpływa na zdrowie naszego organizmu - dodaje ekspertka żywienia.
Przejście na dietę wegetariańską zmniejsza ryzyko chorób naczyniowych, nowotworów, cukrzycy typu 2 i kamieni nerkowych. Ponadto poprawia profil lipidowy i obniża ciśnienie krwi
- wylicza dietetyczka.
Urszula Kozłowska zauważa jednak, że dieta wegetariańska może mieć wpływ na niedobory składników odżywczych.
Gdy wykluczamy produkty mięsne, możemy doprowadzić do niedoboru żelaza i cynku w diecie, co wpłynie na pogorszenie odporności, zmęczenie, zaburzenia koncentracji oraz słabą kondycję skóry, włosów i paznokci. W dietach roślinnych zdarza się, że w organizmie mamy zbyt dużo błonnika. To z kolei prowadzi do obniżenia wchłaniania składników odżywczych. Wykluczając z diety mięso narażamy się także na niedobory witaminy B12. Warto podkreślić, że są one jednak bardzo powszechne także wśród "mięsożerców". Witamina B12 głównie potrzebna jest do prawidłowej pracy mózgu. Gdy mamy jej niedobory, to czujemy przewlekłe zmęczenie, mamy zaburzenia koncentracji i pamięci. Niedobory witaminy B12 mogą ponadto prowadzić do stanów lękowych i depresji. Zwiększają też ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego
- podsumowuje dietetyczka Urszula Kozłowska.
Z badania IBRIS wynika, że Polacy coraz chętniej rezygnują z mięsa. W sumie 58 proc. badanych zadeklarowało, że chce jeść go mniej. W Polsce wegetarianami jest około miliona osób, a kolejne dwa miliony planują przejść na tę dietę.