Radio Białystok | Wiadomości | Podlaskie Dni Kukurydzy w Szepietowie
Kukurydza coraz częściej jest wykorzystywana w Polsce jako potrawa dla ludzi, a nie tylko pasza dla zwierząt - mówili uczestnicy dziewiętnastych Podlaskich Dni Kukurydzy.
Na razie dominują jednak uprawy, których zbiory wykorzystywane są jako pokarm w hodowli zwierzęcej. Rolnicy, którzy przyjechali do Szepietowa mogli zobaczyć nowoczesne maszyny do zbioru kukurydzy, a także porównać większość jej odmian dostępnych na rynku.
W Polsce tylko dwadzieścia procent zbiorów kukurydzy wykorzystywany jest w celach spożywczych.
Rekonstrukcja walk z wojny polsko-bolszewickiej w 1920 r. zainaugurowała obchody Europejskich Dni Dziedzictwa w województwie podlaskim.
Sprzeciwiają się produkcji mięsa i zachęcają do diety wegańskiej. Podczas happeningu ekologicznego aktywistki z ruchu na Rzecz Zwierząt Viva w Białymstoku tłumaczyły przechodniom, ile wody potrzeba na wyprodukowanie jednego hamburgera.
Mimo pandemii, tłumy ludzi przyjechały do Kruszewa na Ogólnopolski Dzień Ogórka. Nadnarwiańska miejscowość słynie z produkcji kiszonych ogórków, a receptury przekazywane są tutaj z pokolenia na pokolenie.