Radio Białystok | Wiadomości | Ile wody potrzeba do produkcji hamburgera? Happening ekologiczny
Sprzeciwiają się produkcji mięsa i zachęcają do diety wegańskiej. Podczas happeningu ekologicznego aktywistki z ruchu na Rzecz Zwierząt Viva w Białymstoku tłumaczyły przechodniom, ile wody potrzeba na wyprodukowanie jednego hamburgera.
"Zmień dietę, nie klimat" to hasło, które towarzyszyło eko-aktywistom podczas akcji przy Pałacu Branickich w Białymstoku. Przy jego bramie rozstawione były wiadra, które miały symbolizować ilość wody zużywanej podczas procesu produkcji mięsa. Wyobraźni miała pomóc makieta hamburgera w wersji max.
- Na jednego hamburgera według raportu FAO zużywamy ok. 2 300 litrów wody. Wychodzi na to, że 70% zasobów wodnych jest zużywane na przemysł mięsny. Od urodzenia się zwierzęcia, po proces produkcyjny i transport, aż po to, co otrzymują konsumenci - mówi koordynatorka akcji Sylwia Wojda.
Aktywiści oprócz tego, że wyjaśniali ile wody zużywa się podczas produkcji mięsa, to zachęcali również do przejścia na dietę wegańską. Wśród rozdawanych ulotek, były także mini książki z wegańskimi przepisami. Jak twierdzi jedna z aktywistek, która już ponad kilkanaście lat jest na diecie roślinnej, dieta wegańska wcale nie jest monotonna, a podczas przygotowywania posiłków, każdego dnia poznaje nowe smaki.
- Mówimy, żeby nie jeść zwierząt, ale co mamy w zamian? Mamy alternatywę. Chodzi tutaj o to, aby "poczuć sercem", że chce się przyczynić na świecie do czegoś dobrego. Mamy kiełbaski z boczniaka, spaghetti z surowej cukinii z sosem surowym, do tego pomidorki, śliwki… - wymienia jedna z aktywistek Luiza Wojda.
Akcja wzbudziła zainteresowanie mieszkańców. Część z nich podchodziła z zaciekawieniem, niektórzy wymieniali się przepisami. Byli też i zwolennicy jedzenia mięsa, którzy również chętnie rozmawiali z aktywistami, aby poznać inny punkt widzenia.
Happening współfinansowały władze Białegostoku. Podobne akcje odbywają się w wielu miastach w Polsce.