Radio Białystok | Wiadomości | "Białysy" trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych ministerstwa rolnictwa
Do augustowskich jagodzianek, marcinka, czy sera korycińskiego dołączyły białysy. To wytrawne bułeczki wywodzące się z polsko-żydowskiej kuchni z okolic Białegostoku.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
W okresie przedwojennej i powojennej emigracji białysy stały się popularne w Stanach Zjednoczonych, gdzie sprzedawali je w swoich piekarniach żydowscy imigranci z Białegostoku.
Wyrób bułeczek można było w czwartek (30.07) obserwować na specjalnym pokazie na dziedzińcu zamku w Tykocinie.
Na Liście Produktów Tradycyjnych ministerstwa rolnictwa są już 74 wyroby z województwa podlaskiego.
W ten sposób chcą pokazać mieszkańcom regionu i turystom miejsca warte zobaczenia. Starostwo powiatowe w Białymstoku w ramach akcji "Czas na tradycję" odwiedza gminy w regionie, by zaprezentować ich walory.
"Rolnictwo trzeba wspierać, trzeba mądrze prowadzić, prowadzić mądrze badania, uczyć młodych ludzi bardzo dobrej naszej tradycji rolniczej" - mówi wicemarszałek.
Blisko 20 kucharzy ze znanych polskich restauracji wzięło udział w sobotę (7.03) w Supraślu w pierwszym Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Smaki Podlasia. Impreza rozpoczęła się o 10:00 w restauracji Pieć Dębów.