Radio Białystok | Wiadomości | Gotowane, pieczone, smażone - Festiwal Pierogów Świata w Białymstoku [zdjęcia]
autor: Monika Kalicka
To kulinarna podróż w dwa dni dookoła świata, choć nie trzeba wyjeżdżać daleko. Wystarczy wybrać się na Stadion Miejski w Białymstoku na Festiwal Pierogów Świata.
Ponad 20 restauratorów proponuje słone, słodkie, ostre i łagodne pierogi, nadziewane warzywami, mięsem, owocami, serem, ziemniakami czy owocami morza. Można spróbować przysmaków kuchni polskiej, hiszpańskiej, japońskiej, tybetańskiej, wietnamskiej, perskiej, tureckiej, litewskiej czy hinduskiej.
Niektóre pierogi zaskakują wymiarami, inne kształtem. W każdym kraju są przygotowywane inaczej, są gotowane (również na parze), smażone lub pieczone. Do ich wyrobu używa się różnych rodzajów mąk, również bezglutenowych, przyprawia się na słodko, słono czy ostro.
Oprócz pierogów na festiwalu można też znaleźć inne kulinaria, m.in. kartacze, miody, suszone owoce, świeżo wyciskane lemoniady, przekąski i desery. Można też spróbować wyrobów piwowarów, winiarzy i cydrowników z całej Polski, a także kawy.
Festiwal Pierogów Świata można odwiedzać w sobotę od 12:00 do 20:00, w niedzielę od 12:00 do 18:00. Wstęp jest wolny.