Pierogi z kurkami i serem korycińskim - przepis Doroty Markowskiej z Białegostoku

12 czerwca 2020

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Pierogi z kurkami i serem korycińskim - przepis Doroty Markowskiej z Białegostoku | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

farsz

  • 0,5 kg kurek, 
  • 0,5 kg sera korycińskiego, 
  • cebula, 
  • natka pietruszki, 
  • masło, 
  • sól,
  • pieprz


ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej, 
  • 10 łyżek jogurtu naturalnego, 
  • kostka masła, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia


dodatkowo

  • olej rzepakowy do smażenia



Przygotowanie:

Pokrojone kurki podsmażamy na maśle z cebulą (nie długo, by nie zgorzkniały), a gdy przestygną, dodajemy pokrojony drobno ser, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.   

Z mąki, jogurtu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, stopionego masła i odrobiny soli zagniatamy ciasto, które na godzinę odstawiamy do lodówki. Potem na posypanym mąką stole rozwałkowujemy ciasto (grubość około 5 milimetrów) i wyciskamy krążki (większe niż średnica szklanki). Krążki nadziewamy farszem, sklejamy i robimy warkocz (układamy na tacy posypanej mąką, warkoczem do góry). Smażymy na głębokim tłuszczu (niezbyt duży ogień, aby ser w środku pierogów roztopił się, a same pierogi nie spaliły się). Można podać z surówką z ogórka kiszonego.



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok