Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierogi z kurkami i serem korycińskim - przepis Doroty Markowskiej z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
farsz
ciasto
dodatkowo
Przygotowanie:
Pokrojone kurki podsmażamy na maśle z cebulą (nie długo, by nie zgorzkniały), a gdy przestygną, dodajemy pokrojony drobno ser, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
Z mąki, jogurtu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, stopionego masła i odrobiny soli zagniatamy ciasto, które na godzinę odstawiamy do lodówki. Potem na posypanym mąką stole rozwałkowujemy ciasto (grubość około 5 milimetrów) i wyciskamy krążki (większe niż średnica szklanki). Krążki nadziewamy farszem, sklejamy i robimy warkocz (układamy na tacy posypanej mąką, warkoczem do góry). Smażymy na głębokim tłuszczu (niezbyt duży ogień, aby ser w środku pierogów roztopił się, a same pierogi nie spaliły się). Można podać z surówką z ogórka kiszonego.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda