Radio Białystok | Wiadomości | "Zapustne pyszności" w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej
To nawiązanie do tradycji i przypomnienie "ostatkowych" zwyczajów. Całe rodziny wzięły udział w warsztatach kulinarnych "Zapustne pyszności” w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w podbiałostockich Jurowcach.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pod okiem profesjonalnego kucharza Cezarego Gutowskiego, każdy mógł spróbować swoich sił w przygotowaniu i pieczeniu pączków i faworków według tradycyjnych przepisów.
Cezary Gutowski przypomina, że pieczenie pączków i faworków od wielu lat związane jest ostatkami. - Zgodnie z tradycją ludową, kto w ostatnich dniach karnawału nie je tłusto i obficie, nie ma co liczyć na powodzenie i dobrobyt przez cały rok - dodaje.
Przepis na ciasto faworkowe, z którego korzystali uczestnicy warsztatów:
- dwie szklanki przesianej mąki
- 40 g masła
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
- ocet
- smażymy na głębokim tłuszczu - najlepiej smalcu.
To sposób na promocję podlaskich zespołów zajmujących się muzyką ludową i tradycyjną.
Jeden z najstarszych eksponatów Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej - zabytkowa bryczka z gminy Drohiczyn, przeszła gruntowną modernizację.
Dzięki dofinansowaniu z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego do skansenu trafiło nowoczesne urządzenie do konserwacji muzealiów - mówi dyrektor PMKL Artur Gaweł.