Radio Białystok | Wiadomości | Od połowy lutego rolnicy będą mogli prowadzić małe ubojnie
Od połowy lutego 2020 r. w gospodarstwach rolnych będzie można prowadzić małe ubojnie zwierząt.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Rozporządzenie ministra rolnictwa wejdzie w życie 18 lutego.
Mięso prosto od rolnika
Nowe przepisy pozwolą na zakładanie małych ubojni przy gospodarstwach domowych, czym zostanie zniesiony obowiązek pośrednictwa wielkich ubojni. Do tej pory, rolnik chcąc sprzedać mięso, musiał skorzystać z pośrednictwa dużych zakładów.
Aby móc założyć przydomową ubojnię, trzeba będzie odbyć bezpłatne szkolenie organizowane przez powiatowego lekarza weterynarii oraz mieć trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym.
Ubitego mięsa nie będzie można przetwarzać w rzeźniach przy gospodarstwach. Resort tłumaczy, że będzie można w nich dokonywać rozbioru, natomiast przetwarzanie ma się odbywać w ramach innych form działalności np. rolniczego handlu detalicznego. Rolnik będzie mógł też dokonać uboju zwierząt na potrzeby innych gospodarstw, o ile te znajdować się będą w tym samym powiecie.
Od połowy lutego 2020 r. w gospodarstwach rolnych będzie można prowadzić małe ubojnie zwierząt - poinformował w czwartek (9.01) minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Dodał, że rolnicy będą mogli później sprzedawać takie mięso.
Audyt trwa już w województwie małopolskim, w poniedziałek (1.04) rozpocznie się w województwie podlaskim.
Na razie większych nieprawidłowości nie stwierdzono, ale brakuje jeszcze wyników ze wszystkich kontroli. Inspektorzy weterynarii skontrolowali pracę 10 z 16 ubojni bydła w województwie podlaskim.
Ubojnia zwierząt nie powstanie na terenach inwestycyjnych w Łomży.