Radio Białystok | Wiadomości | Cook It Off - czyli kulinarne potyczki na Politechnice Białostockiej
To była wspólna integracja poprzez gotowanie. Mieszkańcy Domów Studenta Politechniki Białostockiej wcielili się w rolę szefów kuchni i wzięli udział w kulinarnych potyczkach - Cook It Off.
Kulinarne potyczki zorganizowano w odnowionych kuchniach akademika Gamma PB. W konkursie uczestniczyło 10 czteroosobowych drużyn. W każdej z nich po dwóch studentów z polski i z zagranicy - w tym: z Albanii, Chin, Francji, Wysp Św. Tomasza, Hiszpanii, Portugalii, Kuby, Turcji, Zimbabwe i Wysp Zielonego Przylądka.
Wśród potraw można było znaleźć m.in. takie jak: Cachupa, Ropa Vieja czy Karniyarik. Studenci na przygotowanie dań mieli godzinę.
To już druga edycja kulinarnych potyczek na naszej uczelni i tym samym konkurs na stałe wpisuje się w obchody Ogólnopolskiego Dnia Erasmusa. Poprzednia edycja zebrało wiele pozytywnych opinii wśród samych studentów. To świetna integracja poprzez wspólne działanie, możliwość poznania kultury i potraw z innych krajów niż własny
- mówi prorektor ds. współpracy międzynarodowej dr hab. inż. Marta Kosior-Kazberuk, także członek jury konkursu.
Zwyciężyła Kuba, drugie miejsce zajęli studenci z Turcji, a trzecie - zespół z Wyspy Św. Tomasza. Cook It Off to także wstęp do obchodów Ogólnopolskiego Dnia Erasmusa, który przypada 25 listopada.