Radio Białystok | Wiadomości | Studenci z różnych krajów wzięli udział w Kulinarnych Potyczkach na Politechnice Białostockiej
Na co dzień rodzime potrawy przygotowują w akademikach dla siebie. Tym razem poczęstowali innych. Studenci z różnych krajów wzięli udział w Kulinarnych Potyczkach na Politechnice Białostockiej.
Sadza, dymdama, picanha, karniyarik, lazi ji, solomillo con salsa - m.in. potrawy o tak egzotycznych nazwach przygotowali studenci podczas "Cook It Off, czyli Kulinarnych potyczek na Politechnice Białostockiej".
- Nasi zagraniczni studenci wcielili się w rolę szefów kuchni, którzy uczyli polskich kolegów przygotowywania charakterystycznych dla swoich krajów dań. Każda z dziesięciu czteroosobowych drużyn, złożonych z obcokrajowców i Polaków, miała godzinę na przyrządzenie oryginalnej potrawy. Studenci mieli do dyspozycji wyremontowane kuchnie na wszystkich piętrach Domu Studenta Delta. Warto dojadać, że w tym roku uczelnia wygospodarowała pieniądze na remont aż 40 kuchni w akademikach - informuje rzeczniczka uczelni Dorota Sawicka.
Do "Kulinarnych potyczek" zgłosili się studenci z Hiszpanii, Portugalii, Turcji, Zimbabwe, Ukrainy, Kirgistanu, Ghany, Uzbekistanu, Turcji, Rumunii, Chin i Francji. To uczestnicy programu Erasmus, umożliwiającego studiowanie na zagranicznych uczelniach.
Wspólnie z kolegami z Polski i działaczami sieci ESN (Erasmus Student Network) zabrali się za przygotowanie potraw. Jury oceniało nie tylko walory smakowe, prezentację dania i sposób podania, ale także atmosferę i współpracę w kuchni. Ostatecznie kosze regionalnych produktów i fartuchy mistrzów kuchni trafiły do drużyny złożonej ze studentów z Ghany, Uzbekistanu i Polski. Drugie miejsce zdobyła ekipa chińsko-polska, a trzecie ukraińsko-polska.
W ten sposób Politechnika Białostocka przygotowywała się do Ogólnopolskiego Dnia Erasmusa, który przypada 25 listopada. Na uczelni kształci się obecnie ponad 300 studentów zagranicznych.