Radio Białystok | Wiadomości | Studenci z różnych krajów wzięli udział w Kulinarnych Potyczkach na Politechnice Białostockiej

Studenci z różnych krajów wzięli udział w Kulinarnych Potyczkach na Politechnice Białostockiej

autor: Ewelina Buczyńska

20.11.2018, 08:42, akt. 19:48

Na co dzień rodzime potrawy przygotowują w akademikach dla siebie. Tym razem poczęstowali innych. Studenci z różnych krajów wzięli udział w Kulinarnych Potyczkach na Politechnice Białostockiej.

fot. Marcin Mazewski
fot. Marcin Mazewski


0:00
0:00
Potyczki kulinarne na Politechnice - relacja Marcina Mazewskiego | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Sadza, dymdama, picanha, karniyarik, lazi ji, solomillo con salsa - m.in. potrawy o tak egzotycznych nazwach przygotowali studenci podczas "Cook It Off, czyli Kulinarnych potyczek na Politechnice Białostockiej".

- Nasi zagraniczni studenci wcielili się w rolę szefów kuchni, którzy uczyli polskich kolegów przygotowywania charakterystycznych dla swoich krajów dań. Każda z dziesięciu czteroosobowych drużyn, złożonych z obcokrajowców i Polaków, miała godzinę na przyrządzenie oryginalnej potrawy. Studenci mieli do dyspozycji wyremontowane kuchnie na wszystkich piętrach Domu Studenta Delta. Warto dojadać, że w tym roku uczelnia wygospodarowała pieniądze na remont aż 40 kuchni w akademikach - informuje rzeczniczka uczelni Dorota Sawicka. 

Do "Kulinarnych potyczek" zgłosili się studenci z Hiszpanii, Portugalii, Turcji, Zimbabwe, Ukrainy, Kirgistanu, Ghany, Uzbekistanu, Turcji, Rumunii, Chin i Francji. To uczestnicy programu Erasmus, umożliwiającego studiowanie na zagranicznych uczelniach. 



Wspólnie z kolegami z Polski i działaczami sieci ESN (Erasmus Student Network) zabrali się za przygotowanie potraw. Jury oceniało nie tylko walory smakowe, prezentację dania i sposób podania, ale także atmosferę i współpracę w kuchni. Ostatecznie kosze regionalnych produktów i fartuchy mistrzów kuchni trafiły do drużyny złożonej ze studentów z Ghany, Uzbekistanu i Polski. Drugie miejsce zdobyła ekipa chińsko-polska, a trzecie ukraińsko-polska.

W ten sposób Politechnika Białostocka przygotowywała się do Ogólnopolskiego Dnia Erasmusa, który przypada 25 listopada. Na uczelni kształci się obecnie ponad 300 studentów zagranicznych.

 

źródło: PB | red: mag, mak

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


W białostockich restauracjach można zjeść dania z żubra

14.09.2018, 16:46

Białostockie restauracje coraz chętniej wprowadzają do swoich kart dania z żubra.


Klasyki street foodu na "Śniadaniu jedzonym nocą" w Białymstoku

31.08.2018, 08:41

Klubowa muzyka, leżaki i street food - plac przed Teatrem Dramatycznym tętni życiem.


Koła Gospodyń Wiejskich promują dziedzictwo kulturowe regionu

1.07.2018, 12:04

Trzy Koła Gospodyń Wiejskich z Podlasia zakwalifikowały się do projektu kulinarnego, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.





ZNAJDŹ NAS


















źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok