Radio Białystok | Wiadomości | Kwas buraczany wpisany na listę produktów tradycyjnych

Kwas buraczany wpisany na listę produktów tradycyjnych

11.08.2018, 15:55, akt. 16:14

Kwas buraczany, czyli sok z kiszonych buraków ćwikłowych wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa jako kolejny, nowy produkt z województwa podlaskiego.

Soki z buraków i kapusty, fot. Renata Reda
Soki z buraków i kapusty, fot. Renata Reda

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dokonało rejestracji tego napoju na wniosek złożony przez producenta, Annę Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej. Wspólnie z mężem zajmuje się m.in. w gospodarstwie produkcją kiszonek z kapusty i ogórków, wytwarzają też kwas buraczany.


Soki z kiszonych buraków i kapusty - przepis Marka i Anny Sienkiewiczów z Czarnej Wsi Kościelnej


Anna Sienkiewicz powiedziała, że w jej rodzinie produkcją kwasu buraczanego zajmowała się mama, ale wiele rzeczy podpatrzyła też u teściowej. Dodała, że kwas, który zaczęli wytwarzać z mężem w gospodarstwie, cieszy się zainteresowaniem klientów. Zaznaczyła, że kwas wytwarzali kiedyś tylko z myślą o konkursach kulinarnych (kwas był nagrodzony na festiwalu smaków w Liwie na Mazowszu), lokalnych jarmarkach, imprezach kulinarnych, teraz trafia nieco szerzej do klientów.

Kwas buraczany – prawdziwa bomba witaminowa

Anna Sienkiewicz podkreśliła, że kwas buraczany działa wzmacniająco na organizm, wspomaga regulację pracy jelit, jest wskazany np. przy antybiotykoterapii jako naturalny probiotyk. Kwas zawiera też dużo żelaza.

Jak zrobić kwas buraczany?

Robi się go w kamionkowym naczyniu, do którego wkłada się umyte, obrane i pokrojone w plastry surowe buraki ćwikłowe, główkę czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewa to przegotowaną, wystudzoną i odpowiednio osolona wodą. Dodaje się też nieco kwasu np. z poprzedniego wytwarzania tego produktu czy np. soku z kiszonych ogórków albo trochę chleba na zakwasie. Buraki kiszą się około tygodnia. Kwas ma kolor czerwony, rubinowo-amarantowy, z widocznym osadem - można przeczytać w opisie produktu na stronie internetowej urzędu marszałkowskiego w Białymstoku.

Ministerstwo rolnictwa podaje na swojej stronie internetowej - w opisie kwasu buraczanego - że metoda wytwarzania tego produktu była m.in. opisana w "Śpiżarni i zapasach zimowych z 1925 r." autorstwa Marty Norkowskiej. Są też opisy tego produktu np. w wydanej w Łomży "Kuchni polskiej regionalnej. Mazowsze-Kurpie-Podlasie" czy u badacza i pasjonata smaków w regionu - Andrzeja Fiedoruka.


Buza – popularny na Podlasiu napój trafił na Listę Produktów Tradycyjnych


W lutym, ministerstwo rolnictwa wpisało na Listę Produktów Tradycyjnych z województwa podlaskiego buzę, czyli napój z kaszy jaglanej, z dodatkiem rodzynek, cytryny i cukru. Dotychczas z tego regionu na liście znajduje się blisko 70 produktów.

Na Listę Produktów Tradycyjnych trafiają produkty spożywcze i rolne, a także napoje spirytusowe, których właściwości i cechy wynikają ze stosowania tradycyjnych metod wytwarzania, są ponadto elementem dziedzictwa kulturowego regionu, gdzie są produkowane. Według przyjętych zasad za tradycyjne uważa się metody produkcji, które są stosowane od co najmniej 25 lat.

źródło: PAP | red: sk

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:



Buza – popularny na Podlasiu napój trafił na Listę Produktów Tradycyjnych

21.02.2018, 14:26

Buza - popularny napój znany w Białymstoku od czasów I wojny światowej, który wytwarzany jest z kaszy jaglanej, został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa. Na liście figuruje już 66 produktów z regionu.


Chleb żytni wypiekany w Podlaskiem na liście produktów tradycyjnych

22.11.2017, 11:09

Chleb żytni na zakwasie, tradycyjnie wypiekany w Podlaskiem w piecu opalanym drewnem sosnowym, został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa. Na liście figuruje już 65 produktów z regionu.


Augustowska jagodzianka na liście produktów tradycyjnych

6.11.2016, 16:22

Tradycja wypieku bułek jagodzianek, jak podają wytwórcy, sięga w regionie Puszczy Augustowskiej XVIII wieku.





ZNAJDŹ NAS


















źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok