Radio Białystok | Wiadomości | Chleb żytni wypiekany w Podlaskiem na liście produktów tradycyjnych

Chleb żytni wypiekany w Podlaskiem na liście produktów tradycyjnych

22.11.2017, 11:09, akt. 11:46

Chleb żytni na zakwasie, tradycyjnie wypiekany w Podlaskiem w piecu opalanym drewnem sosnowym, został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa. Na liście figuruje już 65 produktów z regionu.

fot. Joanna Żemojda
fot. Joanna Żemojda

Ponad 1700 zarejestrowanych produktów tradycyjnych w Polsce

Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest dokładnie 1753 produktów tradycyjnych.

Obecnie na listę został wpisany chleb żytni wypiekany w piecu opalanym drewnem. Jak powiedziała jedna z wytwórczyń, która złożyła wniosek o wpis na listę Magdalena Kasperuk, wypiek takiego chleba to rodzinna tradycja. Jak dodała, sama przepis i formy do wypieku otrzymała od swojej babci. Zaznaczyła, że to chleb naturalny, bez dodatków żadnych polepszaczy i konserwantów.

Długa tradycja wypieku w Podlaskiem

Wypiek chleba w piecach - jak podają wytwórcy - ma w Podlaskiem długą tradycję. Niegdyś piece do wypieku miały niespotykanie duże rozmiary, mogły one zajmować nawet połowę izby gospodarskiej. - Taki piec był ogromnym, rozgrzanym kilkutonowym monolitem wykonanym z gliny i cegieł, który w dzień służył do pieczenia chleba, natomiast w nocy do spania - napisano we wniosku do ministerstwa.

Podlaskie gospodynie do wypieku domowego chleba używały głównie mąki żytniej, wody, soli i zakwasu, który pozostał z poprzedniego wypieku. Niekiedy dodawały do niego ziemniaki, marchew lub dynię. Pieczony był w piecu chlebowym, opalanym drewnem, najczęściej drewnem sosnowym. Blaszki z chlebem wsuwało się do nagrzanego pieca, specjalną do tego celu zrobioną łopatką.

Receptura i sposób pieczenia nie zmieniły się do dziś

Magdalena Kasperuk powiedziała, że do dziś receptura i sposób pieczenia się nie zmienił. Dodała, że mąkę żytnią pozyskuje z XIX-wiecznego młyna wodnego z okolic Korycina. Magdalena Kasperuk na razie wypieka chleb okazjonalnie, na większe uroczystości czy dla znajomych.

Inne produkty tradycyjne w województwa podlaskiego

Wśród produktów tradycyjnych z województwa podlaskiego, na liście jest m.in. hajnowski marcinek, cygański kociołek, ser koryciński, bliny po litewsku, sękacz, kartacze sejneńskie, babka ziemniaczana czy pieczywo obrzędowe "korowaj lipski".

źródło: PAP | red: mag

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Pokaz tradycyjnego wypieku chleba i dawne zwyczaje żniwne - Podlaskie Święto Chleba w Ciechanowcu [zdjęcia]

13.08.2017, 07:17

Pokazy, parady, konkursy i koncerty - to tylko część atrakcji XVII Podlaskiego Święta Chleba, które odbyło się w niedzielę (13.08) w Ciechanowcu.


Żniwa na Europejski Chleb Pokoju w sercu Europy [zdjęcia]

1.08.2017, 18:25

Samorządowcy i mieszkańcy Suchowoli wzięli udział w nietypowych żniwach w sercu Europy. Po raz czwarty kosili zboże, z którego upieczony będzie Europejski Chleb Pokoju.





ZNAJDŹ NAS


















źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok