Radio Białystok | Wiadomości | Produkcja wołowiny w Polsce ma być bardziej opłacalna - dzięki nowej strategii

Produkcja wołowiny w Polsce ma być bardziej opłacalna - dzięki nowej strategii

7.05.2018, 17:20, akt. 19:19

Ma być więcej polskiej wołowiny na naszych stołach i za granicą. Branża po roku prac i rozmów z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiła strategię, która ma zwiększyć konkurencyjność i opłacalność produkcji.

Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie, fot. Adam Dąbrowski
Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie, fot. Adam Dąbrowski

Poprawa jakości mięsa

Przedsiębiorcy chcą zwiększyć konkurencyjność i opłacalność produkcji między innymi poprzez promocję polskiej wołowiny i podniesienie jakości mięsa.

Strategię rozwoju rynku wołowiny podpisano 27 kwietnia. Minister Krzysztof Jurgiel zapowiedział, że resort rolnictwa będzie brał czynny udział we wdrażaniu tego programu.

Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki poinformował, że nad strategią pracowała specjalnie powołana organizacja - Rada Sektora Wołowiny. W jej skład weszło sześć organizacji producentów bydła mięsnego. Dokument był konsultowany zarówno z branżą, jak i ministerstwem.

Niska konsumpcja

Jerzy Wierzbicki zauważył, że równie ważny jest eksport, jak i rynek wewnętrzny. W ubiegłym roku 88 proc. wyprodukowanej wołowiny trafiło na eksport. Rośnie konsumpcja wołowiny, ale spożycie jest stale niskie - na poziomie nieco ponad 2 kg na osobę rocznie. Zwiększyć je można m.in. poprzez poprawę jakości mięsa kulinarnego.

Opinię tę podzielił także prezes Związku "Polskie Mięso" Witold Choiński. Jak zauważył, obecnie Polacy jedzą znacznie mniej wołowiny niż wynosi średnia unijna (ok. 10 kg na osobę), a więc zwiększenie konsumpcji nawet do ok. 5 kg na głowę byłoby dużym sukcesem. Dodał, że trzeba także dbać o eksport i poszukiwać nowych rynków zbytu. Obecnie głównymi odbiorcami są kraje europejskie (Holandia, Francja, Włochy).

Pogłowie wzrasta

Pogłowie bydła w Polsce w grudniu 2017 r. liczyło nieco ponad 6 mln sztuk - to o 1,1 proc. więcej niż przed rokiem. Największy udział w krajowym pogłowiu bydła miały województwa: mazowieckie (18,6 proc.), wielkopolskie (16,6 proc.) i podlaskie (16,5 proc.). Eksperci oceniają, że na koniec czerwca tego roku pogłowie może wzrosnąć do ok. 6,2 mln sztuk.


źródło: PAP, IAR | red: zmj

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Hodowcy zlicytowali w Janowie najlepsze sztuki bydła mięsnego

16.03.2018, 08:17

W czwartek (15.03) w Janowie pod Sokółką hodowcy z całego kraju zlicytowali 140 najlepszych sztuk bydła mięsnego, podczas pierwszej w tym roku tego typu aukcji.


Mięso okazało się zdrowe - dalszy ciąg sprawy ubojni k. Brańska

24.01.2018, 14:22

Mięso, które miało być nafaszerowane antybiotykami, okazało się zdrowe. Jest ciąg dalszy sprawy ubojni z Brzeźnicy koło Brańska.





ZNAJDŹ NAS





Osyda - koncert live w Polskim Radiu Białystok














źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok