Radio Białystok | Wiadomości | Setki potraw wielkanocnych na Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym w Szumowie
Pieczyste, wędliny, żurki, przekąski, ciasta i inne słodkości można było podziwiać i skosztować w Szumowie.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Mnóstwem tradycyjnych dań, potraw i napojów swoje stoły zastawiły Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia i inne grupy. Uczestniczyli oni w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym "Tradycyjny Stół Wielkanocny".
Jury pierwszą nagrodę przyznało kurpiowskiemu stołowi wielkanocnemu z Dobrego Lasu w gminie Zbójna. Drugą nagrodę zdobyło Koło Gospodyń "Boróweczki" ze Srebrnego Borku, trzecią - "Paprotki" z Paproci Dużej.
Polskie sery czy litewskie kindziuki - potrawy obu kuchni będą promować Polsko-Litewski Szlak Tradycji. W Puńsku odbyło się spotkanie przedstawicieli samorządów i organizacji turystycznych obu krajów oraz Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Chociaż wciąż w ich diecie króluje pizza i kebab, to okazuje się, że młodzież ciągnie do gotowania. W Suwałkach, nie pierwszy już raz, znany szef kuchni Marcin Budynek dzielił się z uczniami Zespołu Szkół nr 4 swoją pasją i wiedzą.
M.in. kartacze z gęsiną, fyrsztyk tatarski, czy kakory - to dania finałowe konkursu - "Gotuj z klasą!". W poniedziałek (05.03) w Białymstoku dwanaście dwuosobowych zespołów ze szkół rolniczych z Podlaskiego walczyło o główną nagrodę, jaką jest staż w ekskluzywnej restauracji.