Radio Białystok | Nasze akcje | Konkursy | Uwaga konkurs! Wygraj zaproszenie na pizzę
Czy wolisz pizzę na cienkim cieście, czy na grubym? Z podwójnym serem, pieczarkami, a może z ananasem? Niezależnie od Twoich upodobań, jedno jest pewne - 9 lutego świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy!
Zapraszamy naszych Słuchaczy do zabawy. W sobotę i niedzielę weź udział w naszym konkursie na antenie i wygraj zaproszenia na pizzę.
Greckie korzenie pizzy
Choć wiele osób myśli, że pizza pochodzi z Włoch, to tak naprawdę jej korzenie sięgają starożytnej Grecji. Prosty placek z oliwą, czosnkiem i ziołami stał się niezwykle popularny wśród Rzymian, którzy po zdobyciu Grecji zainspirowali się tamtejszą kuchnią.
Pierwsza pizza w cesarstwie rzymskim nosiła nazwę "focaccia" i powstawała na naturalnym zakwasie. Jako że było to danie bardzo tanie w przygotowaniu, raczyli się nim głównie przedstawiciele niższych warstw społecznych i dopiero po kilkuset latach tzw. "picea" została zauważona przez resztę ludności. Gdy w XVII w. do Europy sprowadzono pomidory, społeczeństwo pokochało sos pomidorowy, a w końcu także i pizzę.
Od Neapolu po cały świat
Historia włoskiej pizzy rozpoczęła się w XVIII wieku, gdy w Neapolu zaczęły powstawać pierwsze pizzerie. To właśnie wtedy narodziła się współczesna pizza. Kiedy w 1889 r. Neapol odwiedziła królowa Włoch, Małgorzata Sabaudzka z mężem, to miejscowy kucharz Raffaelo Esposito przygotował na ich cześć placek zdobiony dodatkami w narodowych barwach: bazylią, mozzarellą i pomidorami. Tak powstała najprostsza pizza nazwana Margherita - od imienia królowej.
Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. Światową popularność pizza zdobyła dopiero po II wojnie światowej. W 2010 roku Komisja Europejska uznała pizzę neapolitańską za wyrób tradycyjny i zarejestrowała jako gwarantowaną tradycyjną specjalność.
Smacznego i powodzenia!