Radio Białystok | Galerie | Festyn "Smaki Podlasia" w podbiałostockim skansenie [zdjęcia]
To impreza, która co roku cieszy się ogromną popularnością wśród zwiedzających. W Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w podbiałostockich Jurowcach w niedzielę (12.09) odbył się festyn Smaki Podlasia.
W tym roku tematem przewodnim były potrawy z ziemniaków. Można było zobaczyć, jak zmieniały się narzędzia do uprawiania tych warzyw, sposoby ich przechowywania i przetwarzania.
Przede wszystkim jednak podczas imprezy można było kupić podlaskie przysmaki.
W trakcie imprezy oficjalnie zainaugurowano Europejskie Dni Dziedzictwa w Województwie Podlaskim. Poza tym można było zobaczyć między innymi pokazy w wykonaniu grup rekonstrukcyjnych i spróbować potraw żołnierskich przygotowanych przez Stowarzyszenie Grupa Wschód. Czynne były też niektóre wystawy stałe we wnętrzach zabytkowych budynków.
Program:
11:00-17:00 Jarmark sztuki ludowej i rękodzieła
11:00-17:00 możliwość zwiedzania wystaw:
- sztuka ludowa (dwór z Bobry Wielkiej);
- wystawa grafik Władysława Pietruka (dwór z Bobry Wielskiej);
- mechanizacja rolnictwa (stodoła z Redut);
- leśna bimbrownia;
- czasowa wystawa dotycząca uprawy i przetwórstwa ziemniaka (przy chałupie z Dąbrowy).
11:00-17:00 pokazy i zajęcia związane z ziemniakiem
- pokazy kulinarne wyrobu potraw ziemniaczanych;
- pokaz wyrobu i degustacja kisielu z mąki ziemniaczanej;
- pokaz prasowania i krochmalenia tkanin;
- olimpiada sportowa;
- zajęcia edukacyjne dla najmłodszych.
11:00-17:00 pokazy związane z kulinariami
- pokaz wyrobu cukierków i lizaków;
- pokaz tłoczenia oleju lnianego (pokazy rozpoczynają się o pełnych godzinach).
11:00-17:00 pokazy i warsztaty organizowane w ramach pikniku kulinarnego inaugurującego Europejskie Dni Dziedzictwa w województwie podlaskim
- wystawa „kuchnia w Wojsku Polskim w 1918-1939”; wystawa „książki kucharskie XIX - XX w.”; diorama rekonstrukcyjna „wczesne średniowiecze”; diorama „racje żywnościowe żołnierzy XXI w.”; diorama rekonstrukcyjna „Chorągiew Komputowa Stefana Czarnieckiego”; pokaz kawaleryjski; degustacja potraw żołnierskich przygotowanych przez Stowarzyszenie Grupa Wschód.
12:00 - otwarcie ekspozycji wnętrza mieszkalnego z okresu międzywojennego, z terenów południowo-wschodniego Podlasia (Chałupa z Czyż)
12:00-17:00 występy zespołów folklorystycznych
12:00- 17:00 konkurs kulinarny (Remiza z Rudki - 12:00-14:00 - przyjmowanie potraw, po 14:00 - prace jury, między 16:00 a 17:00 ogłoszenie wyników konkursu na scenie przy remizie i wręczenie nagród)
13:00-14:30 występ aktorski Ryszarda Dolińskiego w leśnej bimbrowni
13:00-15:00 degustacja ziemniaków z parnika i z żaru (przy ognisku)