Radio Białystok | Galerie | Wędliny, sery i miody na festynie Smaki Podlasia [zdjęcia, wideo]
Na miejscu można kupić wiele tradycyjnych produktów spożywczych. Są m.in. domowej roboty sery, ciasta, pączki, swojskie wędliny czy kiszone ogórki.
W Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej trwa festyn "Smaki Podlasia". W tym roku organizatorzy podkreślają rolę mleka w podlaskiej kuchni. Można obejrzeć kolekcję zabytkowych przedmiotów służących dawniej do przechowywania i przerabiania mleka.
Gospodynie tłumaczą i pokazują, jak się robi tradycyjne, wiejskie masło i sery. Koło gospodyń wiejskich przygotowało wiele potraw z mleka. Są też krowy i kozy, które skradły serca odwiedzających, szczególnie dzieci.
Festynowi towarzyszy konkurs kulinarny i Targi EkoSmaki Podlasia, na których prezentuje się ok. 30 wystawców m.in. z wędlinami, serami, miodami i potrawami kuchni tatarskiej.
Impreza w podbiałostockim skansenie rozpocznie potrwa do 17:00.