Radio Białystok | Galerie | "Smaki Podlasia" - festyn nie tylko dla łasuchów
To sposób na rodzinne spędzenie czasu i poznanie tajników podlaskiej kuchni.
W Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie w niedzielę (17.06) impreza plenerowa "Smaki Podlasia".
Można było spróbować dziczyzny, zobaczyć pokaz pieczenia dzika na rożnie, wziąć udział w warsztatach i pokazach kulinarnych. Podczas festynu można też było obejrzeć tradycyjne, ludowe narzędzia służące do przerobu zbóż na mąkę i kasze, czyli różnego rodzaju żarna i stępy. Uczestnicy festynu też mogli sami zrobić mąkę, czy upiec podpłomyki.
Na ekspozycji poświęconej bimbrownictwu na Podlasiu znany białostocki aktor Ryszard Doliński opowiadał o regionalnych sposobach wyrobu alkoholu.
Festynowi, tradycyjnie już, towarzyszył konkurs kulinarny na najlepszy Smak Podlasia. Jego uczestnicy mogli korzystać tylko z tradycyjnych przepisów.
Na imprezie swoje wyroby sprzedawali regionalni twórcy.