Radio Białystok | Galerie | To promocja tradycyjnych podlaskich kulinariów - impreza "Smaki Podlasia"
To wydarzenie, promujące tradycyjne podlaskie potrawy.
Uczestnicy mogli posłuchać m.in. o tłoczeniu oleju lnianego
Setki zwiedzających wzięło udział w niedzielę (2.07) w imprezie pt. "Smaki Podlasia" w Wasilkowie. W trakcie zaprezentowane były m.in. potrawy regionalne znajdujące się na liście produktów tradycyjnych. Uczestnicy mogli obejrzeć i posłuchać o tradycyjnych sposobach wytwarzania kulinariów takich jak m.in.: tłoczenie oleju lnianego, wyrobu wędlin, wypieku sękacza, wyrobu masła, warzenia piwa i innych.
Ważnym punktem programu była prezentacja kulinariów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa, m.in. z Żarnowa, Gródka, Szumowa, Studzianek, Kolna.
Kuchnia wolna od chemicznych dodatków czy konserwantów
Zwiedzający podkreślają, że takie imprezy są potrzebne, by promować pyszną, podlaską kuchnię, która jest wolna od chemicznych dodatków czy konserwantów.
Dyrektor Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej Artur Gaweł mówi, że podczas imprezy chodzi o to, by pokazać podlaską kuchnię w praktyce.
Tak, by każdy mógł podejść, spróbować, spytać jak konkretne danie jest zrobione. Nasza podlaska kuchnia dla nas jest znana, natomiast przyjeżdżają do nas turyści z innych stron Polski i są zaskoczeni naszymi podlaskimi specjałami - tłumaczy Artur Gaweł.
Współorganizatorem festynu "Smaki Podlasia" jest "Podlasie SlowFest", w ramach którego zaproszeni kucharze, na co dzień szefowie kuchni w restauracjach, zaprezentują swoje umiejętności, wykonując dania z podlaskich produktów regionalnych.