Wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego

25 listopada 2022

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego - relacja Renaty Redy | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

To inicjatywa samorządu województwa podlaskiego.

Panie z kół gospodyń wiejskich w piątek (25.11) przygotowały dania mięsne na świąteczny stół w Nadbużańskim Ośrodku Promocji Produktu Lokalnego "Zagubek" w Drohiczynie.

Natomiast w niedzielę (27.11) w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich "Nove Dworzanki" przygotowywane będą postne dania wigilijne. Warsztaty odbędą się w ramach Rodzinnej Niedzieli w Skansenie. Będzie można też zwiedzić muzeum z przewodnikiem, dla dzieci zaplanowano warsztaty tematyczne. Impreza rozpocznie się o 12:00 i potrwa do 16:00.

Podczas świąt nie może zabraknąć słodkości. Te przygotowywane będą w Przystawańcach w gminie Puńsk w środę, 30 listopada. Początek o 11:00.

Zwieńczeniem wigilijnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego będzie impreza sobota, 10 grudnia w nowej hali Giełdy przy ul. Andersa w Białymstoku. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich "Kreatywne Czechowianki" będą robić dania z karpia knyszyńskiego. Z kolei członkinie Koła Gospodyń Wiejskich "Olmoncianki" pokażą, jak przyrządzić świąteczne potrawy z kapusty i ogórków kiszonych. 

Poznamy też podlaskich laureatów ogólnopolskiego konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów", którzy specjalnie na ten dzień przygotują swoje potrawy nagrodzone kulinarną "Perłą". Przedstawiony też będzie kolejny regionalny produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, czyli podlaskie knysze.

Wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego 10 grudnia rozpocznie się o 9:00.



"Wigilijne gotowanie" w Podlaskim Centrum Rolno-Towarowym w Białymstoku [zdjęcia]


W sobotę (10.12) zorganizowano czwarte i ostatnie spotkanie w ramach "Wigilijnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego".



Wigilijne gotowanie w Przystawańcach


W Przystawańcach w gminie Puńsk odbyło się kolejne spotkanie w ramach wigilijnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego.



Wigilijne gotowanie w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej [zdjęcia]


Celem jest promocja przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych. W ramach wigilijnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego w niedzielę (27.11) można było nauczyć się gotować w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej.




 

Przedsięwzięcie realizowane w ramach „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Instytucja odpowiedzialna za treść Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego w Białymstoku.

Operacja „Promocja przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych w województwie podlaskim” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok