Radio Białystok | Magazyny | Wigilijne gotowanie | Wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
To inicjatywa samorządu województwa podlaskiego.
Panie z kół gospodyń wiejskich w piątek (25.11) przygotowały dania mięsne na świąteczny stół w Nadbużańskim Ośrodku Promocji Produktu Lokalnego "Zagubek" w Drohiczynie.
Natomiast w niedzielę (27.11) w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich "Nove Dworzanki" przygotowywane będą postne dania wigilijne. Warsztaty odbędą się w ramach Rodzinnej Niedzieli w Skansenie. Będzie można też zwiedzić muzeum z przewodnikiem, dla dzieci zaplanowano warsztaty tematyczne. Impreza rozpocznie się o 12:00 i potrwa do 16:00.
Podczas świąt nie może zabraknąć słodkości. Te przygotowywane będą w Przystawańcach w gminie Puńsk w środę, 30 listopada. Początek o 11:00.
Zwieńczeniem wigilijnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego będzie impreza sobota, 10 grudnia w nowej hali Giełdy przy ul. Andersa w Białymstoku. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich "Kreatywne Czechowianki" będą robić dania z karpia knyszyńskiego. Z kolei członkinie Koła Gospodyń Wiejskich "Olmoncianki" pokażą, jak przyrządzić świąteczne potrawy z kapusty i ogórków kiszonych.
Poznamy też podlaskich laureatów ogólnopolskiego konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów", którzy specjalnie na ten dzień przygotują swoje potrawy nagrodzone kulinarną "Perłą". Przedstawiony też będzie kolejny regionalny produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, czyli podlaskie knysze.
Wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego 10 grudnia rozpocznie się o 9:00.
W sobotę (10.12) zorganizowano czwarte i ostatnie spotkanie w ramach "Wigilijnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego".
W Przystawańcach w gminie Puńsk odbyło się kolejne spotkanie w ramach wigilijnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego.
Celem jest promocja przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych. W ramach wigilijnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego w niedzielę (27.11) można było nauczyć się gotować w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej.
Prowadzący:
Renata Reda