Radio Białystok | Wiadomości | Naukowcy z UMB stworzą zdrowe przekąski dla osób z insulinoopornością
Wyjątkowe badania przeprowadzą naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Stworzą przekąski, które pomogą osobom z insulinoopornością, z nadwagą czy z otyłością.
"Na opracowanie specjalnych receptur żywności funkcjonalnej mają rok i zaraz potem produkty powinny trafić na rynek" - mówi prorektor ds. Rozwoju i Współpracy z Otoczeniem Gospodarczym Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Kierownik Zakładu Bromatologii profesor Katarzyna Socha.
prof. Katarzyna Socha
Białostoccy naukowcy na projekt dostali ponad 8,5 miliona złotych z Agencji Badań Medycznych. Spośród 224 złożonych wniosków, rekomendację do objęcia finansowaniem Agencji Badań Medycznych otrzymało 57 przedsięwzięć.
Na pierwszym miejscu listy rankingowej, oceniony na maksymalną liczbę punktów, znalazł się właśnie projekt naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku pt. "Innowacyjne produkty spożywcze jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi – badania przedwdrożeniowe".
Zespół badawczy pod kierownictwem prof. Katarzyny Sochy ma opracować gotowe do wdrożenia, innowacyjne produkty, spełniające wymagania stawiane dla żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Receptury opracowanych produktów będą dopasowane do potrzeb żywieniowych pacjentów z insulinoopornością i zaburzeniami lipidowymi, których następstwem są choroby kardiologiczne.
Członkami zespołu badawczego realizującego projekt są: prof. Katarzyna Socha (kierownik projektu), prof. Małgorzata Brzóska, prof. Adam Krętowski, prof. Wojciech Miltyk, prof. Michał Tomczyk, prof. Katarzyna Winnicka, dr hab. Justyna Hermanowicz, dr hab. Renata Markiewicz-Żukowska, dr hab. Justyna Moskwa, dr hab. Sylwia Naliwajko, dr hab. Karolina Orywal, dr hab. Anna Puścion-Jakubik, dr Katarzyna Bielawska, dr Małgorzata Gałażyn-Sidorczuk, dr Monika Grabia-Lis, dr Joanna Rogalska, dr Alicja Roszczenko, dr Jolanta Soroczyńska, dr Jakub Strawa, mgr Dominika Dobiecka.