Radio Białystok | Wiadomości | Podlascy producenci żywności z nagrodami Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo"
Promują nasz region w Polsce za pomocą naszych kulinariów. Podlascy producenci zdobyli aż osiem "Pereł" - nagród w Ogólnopolskim Konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo".
Gala wręczenia nagród "Pereł" była w Poznaniu podczas Targów Smaki Regionów. A we wtorek (29.10) w Urzędzie Marszałkowskim zwycięzcy częstowali swoimi specjałami.
Zdobywców poznańskich "Pereł" nagrodzili we wtorek także podlascy radni. Na sesji sejmiku producenci dostali specjalne podziękowania za promocję podlaskich specjałów w Polsce.
Laureaci z woj. podlaskiego Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
- w kategorii produkt:
- Alicja Sienkiewicz-Dawidowska, Koło Gospodyń Wiejskich w Rudzie (gm. Krypno, pow. moniecki), nagrodzona za wędlinę "Rolada z dzikiej kaczki"
- Magdalena i Marcin Kosakowscy, Rolniczy Handel Detaliczny "Swojskie Wędliny" (m. Dobry Las, gm. Zbójna, pow. łomżyński), nagrodzeni za wędlinę "Kiełbasa spod strzechy"
- Piekarnia Iwony i Bogusława Mroczkowskich (Puńsk, pow. sejneński), nagrodzeni za chleb "Motule"
- Helena Datczuk, Koło Gospodyń Wiejskich "Zielona Dolina" (Moszczona Królewska, pow. siemiatycki), nagrodzona za wypiek cukierniczy "Mielnickie korowajczyki weselne"
- Aldona Szupszyńska Firma "Raguolis" (Puńsk, pow. sejneński), nagrodzona za Rogaliki "Dzukeliai"
- Krystyna Czarnecka (Lipsk, pow. augustowski), nagrodzona za przecier "Żurawina z gruszką"
- Wiera Pawluczuk, Koło Gospodyń Wiejskich "Hołodzianki" (Hołody, pow. bielski) nagrodzona za "Podpiwek"
- w kategorii potrawa:
- Koło Gospodyń Wiejskich "Świsłoczanki" (Gródek, pow. białostocki), nagrodzone za "Kwas z tołkanicą oraz maczanka z jajecznią"
"Perły" podlaskim laureatom wręczono podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Na galę przybyli producenci ponad 80 najciekawszych kulinariów.