Radio Białystok | Wiadomości | Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej w Supraślu. Znamy zwycięzców!
Na stoiskach królowały babki i kiszki, ale oprócz tego chłodniki, nalewki, czy sery. To wszystko w ramach trzecich mistrzostw świata w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. W sobotę (3.08) pod amfiteatrem w Supraślu jak co roku zagościły tłumy.
Od lat impreza ściąga do uzdrowiska tysiące miłośników tych najbardziej rozpoznawalnych regionalnych dań. W programie jest też konkurs na najlepszą nalewkę.
Starosta Białostocki Jan Bolesław Perkowski przyznaje, że podczas mistrzostw każdy znajdzie coś dla siebie.
Mamy babkę i kiszkę w roli głównej. Mamy zarówno ucztę kulinarną, jak i kulturalną. Są występy, muzyka, czy rękodzieła naszych wytwórców z powiatu - tłumaczy starosta Jan Perkowski.
Do konkursu na najlepszą babkę i kiszkę zgłosiło się 21 wytwórców w kategorii indywidualnej i 7 firm w kategorii duży producent.
Komisja konkursowa (w której składzie był m.in. dziennikarz Marek Sierocki) wyłoniła zwycięzców.
W kategorii Duży Producent
Zwycięzcy konkursu na kiszkę ziemniaczaną:
1. miejsce - Kuźnia Smaków Studzianki
2. miejsce - Podlaski Kąsek Łapy
3. miejsce - Zajazd Leśny Czarna Białostocka
Zwycięzcy konkursu na babkę ziemiaczaną:
1. miejsce - Kuźnia Smaków Studzianki
2. miejsce - Restauracja Kawelin Białystok
3. miejsce - Zajazd Leśny Czarna Białostocka
W kategorii indywidualnej:
Zwycięzcy konkursu na kiszkę ziemniaczaną
1. miejsce - Zofia Amielańczyk
2. miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Popławce
3. miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Gabrysinie
Zwycięzcy konkursu na babkę ziemniaczaną
1. Koło Gospodyń Wiejskich Brzozowianki
2. miejsce - Ola Nazaruk
3. miejsce - Eleonora Kosk
Wieczorem na scenie supraskiego amfiteatru zaprezentują się trzy zespoły muzyczne. O 17:30 zaśpiewa grupa Jorrgus, nieco ponad godzinę później Czerwone Gitary, a o 21 zespół MIG.