Radio Białystok | Wiadomości | Jakie tradycje świąteczne panują na Kurpiach?
12 potraw wigilijnych to jeden z symboli wigilijnych. Nie wszędzie jednak te potrawy są takie same. Swoje tradycyjne mają między innymi Kurpie.
O jednej z kurpiowskich tradycji świątecznych opowiada Magdalena Kosakowska z Dobrego Lasu.
Solcyny są to kotlety z suszonych grzybów. Grzyby oczywiście są z naszego lasu. Są to prawdziwki, które były namoczone najpierw na 12 godzin, następnie gotowane, tak parzone właściwie pół godziny. Potem je mielimy, dodajemy różne przyprawy, takie swoje tajemnice mamy od babć. No i smażymy, otaczamy w bułeczce - tłumaczy Magdalena Kosakowska.
Jak dodaje Magdalena Kosakowska, wiele przepisów na tradycyjne potrawy trzeba odtwarzać. Tak było właśnie z solcynami.
My tam wyszperałyśmy i próbowałyśmy odtworzyć to i chyba nam się udało. Kurpiowska kuchnia to przede wszystkim serce. Lubimy to robić, lubimy czerpać z tej tradycji i wkładamy w to wszystkie swoje umiejętności - mówi Magdalena Kosakowska.
Wiele kurpiowskich potraw powstało dzięki kreatywności ówczesnych gospodyń domowych. Jak podkreśla pani Magdalena - nie miały dostępu do tak wielu produktów jak teraz. Wymyślały potrawy z tego, co miały dostępne w swojej kuchni.
To jedno z najważniejszych świąt w roku liturgicznym, podczas którego wierni rozważają tajemnicę wcielenia. Dniem Wigilii katolicy rozpoczynają świętowanie Bożego Narodzenia.
W trzech miejscach w Łomży osoby potrzebujące wsparcia mogły wziąć paczkę, w której były produkty i potrawy świąteczne.
Wyjątkowo w święta do białostockiej jadłodzielni można przynosić nie tylko produkty spożywcze, ale też świąteczne potrawy. Chodzi o to, by podzielić się jedzeniem z potrzebującymi i nie marnować żywności – informują pracownicy jadłodzielni.
Mają rodziny, są aktywne zawodowo, odkryły w sobie jednak nową pasję.