Radio Białystok | Wiadomości | Pracownicy Polskich Banków Żywności dyskutowali w Białymstoku o tym, jak zapobiegać marnowaniu jedzenia
Statystycznie co roku każdy Polak marnuje aż 75 kg jedzenia. Między innymi na ten problem zwracali uwagę uczestnicy konferencji w Białymstoku w Światowym Dniu Żywności i Walki z Głodem.
W sali Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego spotkali pracownicy Polskich Banków Żywności, którzy dyskutowali o tym, jak zapobiegać marnowaniu jedzenia.
Prezes Zarządu Stowarzyszenia Bank Żywności Suwałki-Białystok Romuald Turczyński zauważa, że to poważny problem.
Okazuje się, że 60% żywności marnowanej marnuje się w naszych domach. W związku z tym zwracamy uwagę na wartość żywności. Pamiętajmy o tym, że to jest ogromne dobro i starajmy się tak funkcjonować żeby tej żywności jak najmniej marnować. Myślę, że to w kodzie genetycznym Polaków jest troska o żywność. Mam nadzieję, że będziemy jej marnować coraz mniej - tłumaczy Romuald Turczyński.
Prezes Zarządu Stowarzyszenia Bank Żywności Suwałki-Białystok zwraca uwagę, że aby marnować mniej żywności musimy wypracować tzw. kulturę pomagania.
To obszar który wymaga ogromnej pracy, a kultura pomagania dotyczy osób, które niosą pomoc, ale też tych, którzy tę pomoc otrzymują. Są to płaszczyzny w których mamy bardzo dużo do zrobienia, do uświadomienia sobie pewnych rzeczy i odpowiedniego reagowania - podkreśla Romuald Turczyński.
Eksperci szacują, że w Polsce rocznie prawie 5 milionów ton jedzenia trafia do śmietników.
Dbamy o opakowanie bardziej, niż o to co jest w środku nas - mówili uczestnicy konferencji o zdrowiu psychicznym w Wojewódzkim Ośrodku Profilaktyki i Terapii Uzależnień w Łomży.
To spotkanie jest skierowane do kobiet, które miały raka piersi, są w trakcie walki z tą chorobą, ale też do ich rodzin i przyjaciół. Po raz trzeci już Białostockie Centrum Onkologii organizuje Ogólnopolską Konferencję pod hasłem „Chcę być świadoma i wiedzieć więcej”.
Celem tej inicjatywy było pogłębienie wiedzy o skutecznym wspieraniu osób z niepełnosprawnością, ale też nauka nowych umiejętności i zachęcanie do rozwijania zainteresowań.