Radio Białystok | Wiadomości | Starostwo Powiatowe w Białymstoku przypomniało tradycję wykopków
Kiedyś angażowała się w to cała rodzina, pomagali też sąsiedzi ze wsi. Tradycyjne, ręczne wykopki ziemniaków można było zobaczyć w Łupiance Starej koło Łap.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pokazowe wykopki ziemniaków zorganizowało Starostwo Powiatowe w Białymstoku wspólnie z miejscowym Kołem Gospodyń Wiejskich. Chodzi o promocję rolnictwa i turystyki kulinarnej łączącej pokolenia, a także tradycję ze współczesnością.
Panie z KGW Łupianka Stara podkreślały, że taki pokaz to przypomnienie dawnych czasów.
To wspomnienie dzieciństwa, bo teraz to już nie ma tyle ziemniaków, ale kiedyś na wykopki zjeżdżała się cała rodzina. Wykopki trwały nawet i 3 tygodnie, więc to była męcząca praca - wspominały panie z KGW Łupianka Stara.
Starostwa białostocki Jan Perkowski mówi, że wykopki w Łupiance Starej miały pokazać dawne życie na wsi.
Mamy tu bardzo tradycyjne, ręczne wykopki z koszami. Chodzi też o podziękowanie za tegoroczne plony. Bez ziemniaków nie byłoby przecież ani kiszki, ani babki ziemniaczanej. A dzięki temu mamy święto w powiecie, czyli Światowe Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej - powiedział Polskiemu Radiu Białystok Jan Perkowski.
Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej Starostwo Powiatowe w Białymstoku organizuje od dwóch lat w Supraślu.
Udział w zbieraniu wykopanych ziemniaków, przejażdżka zabytkowym ciągnikiem, konkursy na rozpoznawanie roślin czy plastyczny dla dzieci - to tylko niektóre atrakcje przygotowane dla gości Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu.
Tradycyjnie już w porze wykopków placówka zorganizowała familijną imprezę "Jesień w domu i zagrodzie".
Suwalszczyzna ma kartacze, a Białostocczyzna babkę i kiszkę ziemniaczaną - przekonuje o tym Starostwo Powiatowe w Białymstoku, które w sobotę (29.07) w Supraślu zorganizowało II Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej.
Inny organizator, ale cel pozostał ten sam: promocja kiszki i babki ziemniaczanej. W Supraślu zorganizowano Światowe Mistrzostwa w pieczeniu tych regionalnych dań.