Radio Białystok | Wiadomości | Epi-Centrum Nauki w Białymstoku zorganizowało Festiwal Doświadczeń
To święto nauki i nowych technologii. Trzecie urodziny obchodzi Epi-Centrum Nauki w Białymstoku, które z tej okazji zorganizowało Festiwal Doświadczeń.
To dwudniowe wydarzenie, które w ten weekend (2-3.09), jak podkreślają organizatorzy, rozbudzi wszystkie zmysły, dostarczy wielu emocji i pozwoli na nowe odkrycia.
Przygotowano warsztaty: sensoryczne, druku 3D, mikroskopowe, a także kuchni molekularnej, które połączone będą ze zwiedzaniem wystaw, a także animacjami, grami i zabawami.
Festiwal Doświadczeń to propozycja dla dzieci i młodzieży w różnym wieku, a także ich opiekunów. Wstęp jest płatny.
Festiwalowe warsztaty:
- Warsztaty sensoryczne - glutek, gniotek, maź (45 min) to oferta dla dzieci w wieku 4-10 lat, które będą mogły wykonać własnoręcznie masę plastyczną o różnych kolorach i fakturach, gniotka z materiałów dostępnych w każdej kuchni oraz fantastyczną ciecz nienewtonowską. Będzie to okazja do poznania właściwości różnych materiałów i eksperymentowania z nimi.
- Warsztat druku 3D (120 min) to propozycja dla dzieci w wieku 10-16 lat, które będą mogły zapoznać się z innowacyjną technologią produkcji przestrzennych obiektów na podstawie cyfrowych modeli. Poznają jej obecne możliwości i zastosowania oraz potencjał wykorzystania druku 3D w przyszłości. Następnie każdy uczestnik otrzyma długopis 3D i będzie mógł stworzyć swój własny projekt wykorzystując druk przestrzenny.
- Warsztaty mikroskopowe „Dokąd nocą tupta żuk” (90 min) to oferta dla dzieci w wieku 10-16 lat, które będą mogły obserwować małe owady pod mikroskopem i dowiedzieć się więcej o tych żyjących w naszym sąsiedztwie. To okazja by odkryć co kryje się głębiej, w bardzo dużym powiększeniu i w skali mikro.
- Warsztaty kuchni molekularnej (120 min) to propozycja dla dzieci w wieku 10-16 lat, które będą mogły spojrzeć na gotowanie i kuchnię okiem naukowca. Będzie to okazja do poznania praw i odkryć fizyki oraz chemii, które mają zastosowanie w kuchni eksperymentalnej. Będzie można odkryć tajemnicę, jaka łączy banany i ziarna kawy, dowiedzieć się czym są witaminy, dlaczego sztuczne barwniki mogą być szkodliwe dla zdrowia. Zrozumieć działanie kuchni mikrofalowej i sokowirówki. Wytworzyć molekularne żelki, sprawdzić pH żywności, zobaczyć efektowne działanie ciekłego azotu na czekoladę i inne produkty.