Radio Białystok | Wiadomości | Dieta dla osób starszych - cykl spotkań w Książnicy Podlaskiej
autor: Marcelina Markowska
Seniorzy dowiedzą się m.in., jak przygotowywać zdrowe posiłki i wspomagać odporność dzięki odpowiedniej diecie. W Książnicy Podlaskiej rozpoczął się cykl spotkań edukacyjnych "Zdrowa jesień".
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Osoby starsze poznają m.in. podstawowe zasady zdrowego żywienia, dowiedzą się także, jak dieta może wpłynąć na obniżenie ciśnienia.
Seniorzy, którzy przyszli na pierwsze spotkanie, przyznają, że na co dzień starają się dbać o dietę.
- Zwracam uwagę przede wszystkim, żeby w mojej diecie było jak najmniej produktów, w których jest dużo tłuszczów. Wiek emerytalny wymaga większej troski o swoje zdrowie - podkreśla jedna z uczestniczek.
Dietetyczka Agnieszka Kucharczyk podkreśla, że największym błędem, jaki popełniają seniorzy w diecie, jest picie za małej ilości wody.
- To duży problem, bo dzięki wodzie możemy dostarczyć sobie wielu składników mineralnych. To m.in. wapń, magnez i białko. Na spotkaniach seniorzy będą mogli nauczyć się też, jak komponować posiłki, robić zdrowe zakupy, jak dbać o dietę, by jak najdłużej zachować zdrowie i czuć się dobrze - wyjaśnia dietetyczka.
Spotkania z cyklu "Zdrowa jesień" potrwają miesiąc. Seniorzy mogą przyjść do głównej siedziby Książnicy Podlaskiej w Białymstoku w każdy czwartek o 16:00. Wstęp jest bezpłatny.
Ponad 5 mnl ton - tyle jedzenia wyrzucamy w ciągu roku w Polsce. Tak wynika z raportu Instytutu Ochrony Środowiska. Przyczyn marnowania żywności jest wiele. Często robimy za duże zakupy czy przegapiamy termin przydatności produktów.
Są źródłem wielu witamin i składników odżywczych, a także podstawowym elementem zbilansowanej diety. W piątek 15 października obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw.
Miód może być pomocny m.in. podczas bólu gardła czy przeziębienia. Jak prawidłowo go stosować? Jakie miody wybierać, by odpowiadały naszym potrzebom i przede wszystkim nam smakowały?