Radio Białystok | Wiadomości | Lokalne, tradycyjne potrawy - władze Łomży chcą nimi promować miasto
"Zasmakuj w Łomży" to konkurs kulinarny, który po raz kolejny ogłosiły władze miasta. Jak mówi prezydent Mariusz Chrzanowski to sposób na zachowanie w pamięci tradycyjnych przepisów, ale także na promocję miasta.
"Chcemy promować nasze lokalne produkty, nasze lokalne potrawy i też chcemy wydobyć wśród mieszkańców Ziemi Łomżyńskiej pomysły, przepisy na potrawy, które może gdzieś zostały zapomniane i są tylko znane w bardzo wąskich kręgach" - mówi prezydent.
Żeby wziąć udział w konkursie, trzeba wysłać tradycyjny przepis na adres łomżyńskiego Urzędu Miasta.
"Wysłany przepis kulinarny powinien być tradycyjny, a tradycja ta powinna być poświadczona na przykład zdjęciem zeszytu babci z przepisem, załączoną do przepisu opowieścią związaną z powstaniem, przekazywaniem tego przepisu, opisem czasu kiedy jedzono potrawy z tego przepisu - na przykład święta, czy też na co dzień. Powinien być dziedziczony, ale też praktykowany do dziś. Do przepisu można dołączyć zdjęcie własnoręcznie przygotowanej potrawy" - wyjaśnia Mariusz Chrzanowski.
Przepisy można wysyłać do końca września. Najlepsze będą zakwalifikowane do drugiego etapu, a zwycięzcy otrzymają nagrody w wysokości od dwóch tysięcy do pięciuset złotych.
Przygotowywali podlaskie dania, by zdobyć staż w ekskluzywnej restauracji Karola Okrasy w Warszawie.
Ten zawód to dla nich szansa na dobrą pracę i rozwój pasji. Uczniowie Ochotniczych Hufów Pracy z Podlaskiego rywalizowali w Wasilkowie o miano najlepszego kucharza. Gotowali w dwuosobowych zespołach.
"Kurpiowska przegryzka", "łomżyńskie pisklaki" czy "bigos z młodej kapusty" to tylko niektóre bardzo lokalne potrawy, które można w sobotę (1.09.) skosztować na Starym Rynku w Łomży.