Radio Białystok | Wiadomości | Zdobywcy kulinarnych "Pereł 2019" i finalistki "Bitwy Regionów" nagrodzone [zdjęcia]
Aż cztery prestiżowe nagrody zdobyli podlascy producenci na targach "Smaki regionów" w Poznaniu.
Kulinarne "Perły" przyznano za: kiełbasę biebrzańską podsuszaną, miód majowy leśny, kurpiowski rejbak i sękacz z Wigier. Dodatkowo Koło Gospodyń Wiejskich z Olend (gm. Rudka) zajęło czwarte miejsce w kulinarnej potyczce kół z całego kraju.
Laureaci "Pereł 2019" to jednocześnie zwycięzcy wojewódzkiego etapu konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów z 2018 r.", który miał miejsce w Augustowie, podczas targów "Polska Smakuje". Co roku w województwach w całej Polsce odbywają się regionalne etapy, a ich laureaci są nominowani do nagrody kulinarnej "Perły" w roku kolejnym.
Podlaskie Perły 2019 otrzymały:
Finał "Bitwy Regionów"
W kulinarnej potyczce Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski województwo podlaskie reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Olend (gm. Rudka). Podlaskie gospodynie zaprezentowały
m.in. „oszukanego królika”, czyli polędwiczkę z dzika owiniętą w mięso mielone i sieć z otrzewnej. Zajęły czwarte miejsce w Polsce.
Podczas tegorocznych targów "Smaki regionów" w Poznaniu (odbyły się 28-29 września br.) oprócz tytułów "Pereł 2019" kapituła konkursu wręczyła także nagrody specjalne tzw. "Klucze do Polskiej Spiżarni" (przyznawane od 2005 r. osobom, organizacjom, instytucjom szczególnie zasłużonym dla ochrony dziedzictwa kulinarnego). Tym razem jeden z kluczy trafił m.in. do Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Od początku trwania konkursu województwo podlaskie zdobyło 46 "Pereł" oraz pięć "Kluczy do Polskiej Spiżarni".