Radio Białystok | Wiadomości | Szara Reneta, Gloster czy Szampion - sezon jabłkowy w pełni
Polska od lat jest największym w Europie i - według ostatnich danych - czwartym na świecie producentem jabłek.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Październik to szczyt sezonu jabłkowego, o czym przypominali w weekend właściciele podbiałostockiego Sadu Zaścianki. Sadownicy i kucharze mówili m.in. o smakowych i zdrowotnych zaletach polskich jabłek.
Eksperci przypominają, że najsmaczniejsze jabłka, to te zerwane prosto z drzewa.
Są eliksirem młodości, walczą z cholesterolem, pomagają schudnąć, wspierają odporność, poprawiają urodę, odżywiają mózg, dbają o nasze zęby i najważniejsze - smakują.
Sadzonki drzewek i krzewów owocowych, ozdobnych i leśnych, nasiona kwiatów, ziół i traw oraz sprzęt i środki do produkcji ogrodniczej można znaleźć w sobotę i niedzielę (5-6.10) w Szepietowie.
Odwiedzamy Sad Zaścianki - autem to kilka minut od centrum Białegostoku. Miejsce tuż za miastem, ale oddzielone ścianą lasu i łąkami.
Nie chcą naszpikowanej konserwantami żywności z marketów, dlatego szukają tradycyjnych, lokalnych wyrobów. Coraz więcej białostoczan korzysta ze specjalnego portalu, na którym zamawiają naturalne produkty - bezpośrednio od rolników.
Pod koniec kwietnia w parku na osiedlu Antoniuk powinien powstać pierwszy w Białymstoku sad edukacyjny ze starymi odmianami owoców i miejscem do rekreacji.