Radio Białystok | Wiadomości | W Podlaskiem jest potencjał do tworzenia produktów lokalnych
Wielu z wytwórców obawia się jednak zakładania takiej działalności. Brakuje też pełnej bazy danych o takich produktach oraz o tym, gdziem można je kupić.
Między innymi dlatego Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego zachęca poszczególne samorządy do tworzenia Lokalnych Centrów Produktów Regionalnych – mówi zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa w Urzędzie Marszałkowskim Iwona Krzyżanowska:
Takie lokalne centra miałyby przybliżać współpracę pomiędzy gminami a lokalnymi producentami. My jako samorząd opracowaliśmy taki elementarz produktu lokalnego, który ma pomóc tym producentom do przygotowywania tych produktów. To jest rzecz nowa, którą chcemy wprowadzać, żeby produkt lokalny był marką samą w sobie, żeby województwo podlaskie było kojarzone ze zdrową żywnością najwyższej jakości
- mówi Iwona Krzyżanowska.
Od pewnego czasu zauważalna jest moda na turystykę połączoną z próbowaniem lokalnych przysmaków, tymczasem w Podlaskiem brakuje pełnej bazy danych o takich miejscach i produktach. Dlatego powstanie Centrów Produktów Regionalnych mogłoby być dobrym rozwiązaniem – ocenia prezes Lokalnej Grupy Działania Tygiel Doliny Bugu Agnieszka Wójtkowska:
Ważne jest to, żeby wspierać miejsca, gdzie można te lokalne produkty później kupić. Ponieważ trudnej jeździć od producenta do producenta. Fajnie by było, gdyby powstawały takie lokalne, małe sklepiki, ale niekoniecznie tylko z jednym produktem regionalnym i tradycyjnym, ale żeby właśnie skupiały ciekawe i smaczne produkty z terenu
- powiedziała Wójtkowska.
Na razie trudno powiedzieć czy w Podlaskiem uda się uruchomić takie centra. Na początek zainteresowani samorządowcy mają poznać możliwości swoich gmin, tak by powstała baza danych o lokalnych wytwórcach i możliwości zakupu ich produktów.