Radio Białystok | Wiadomości | Zakończyła się budowa Centrum Kształcenia Praktycznego przy Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku
Skorzystają z niego uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku. Ponad 6 mln złotych kosztowały inwestycje dla Centrum Kształcenia Praktycznego. Całość projektu "Gastronomik Białystok. Przepis na sukces" wart jest prawie 10 mln zł.
Prezydent Białegostoku Tadeusz Truskolaski poinformował we wtorek (16.10), że dzięki Centrum Kształcenia Praktycznego uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych będą mogli uczyć się zawodu w lepszych warunkach, otrzymując do dyspozycji nowoczesne pracownie, a w ramach unijnego projektu korzystać ze staży, kursów, warsztatów i stypendiów.
Prezydent poinformował, że łączna wartość projektu "Gastronomik Białystok. Przepis na sukces" to 9,6 mln zł, z czego 6,2 mln to cześć inwestycyjna, na które centrum otrzymało 5,3 mln zł dofinansowania z Unii Europejskiej, a druga część projektu -realizowana bezpośrednio przez szkołę w postaci staży, kursów i warsztatów – to koszt 3,4 mln zł, co w 85 proc. zostało dofinansowane z pieniędzy unijnych.
Prezydent podkreślił, że Zespół Szkół Gastronomicznych przy ulicy Knyszyńskiej 12 w Białymstoku od lat cieszy się zainteresowaniem młodzieży, dlatego niezbędne było stworzenie tu nowoczesnej bazy szkolenia praktycznego. "Była to odpowiedź na oczekiwania nie tylko uczniów, ale też pracodawców" – ocenił.
Dzięki realizacji tego przedsięwzięcia uczniowie, także niepełnosprawni, zyskali lepsze warunki do praktycznej nauki zawodu. Mogą korzystać z nowoczesnych pracowni, brać udział w stażach i kursach zawodowych. Zdobywają wiedzę i doświadczenie niezbędne do odnalezienia się na lokalnym rynku pracy.
- powiedział Tadeusz Truskolaski
Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych Marek Józefowicz poinformował, że w ramach projektu przeprowadzono "kapitalny remont budynku", wymieniono niezbędne instalacje: kanalizacyjną, wodociągową, c.o., elektryczną, wentylacyjną oraz zamontowano klimatyzację w wielu pracowniach. Utworzono też nowe szatnie w części technologicznej i praktycznej.
W ramach tego przedsięwzięcia wyposażono pracownie w nowoczesny sprzęt gastronomiczny: piece konwekcyjno-parowe, kotły warzelne, taborety gazowe, patelnie elektryczne, zlewy, a w budynku dostosowane zostały do potrzeb osób niepełnosprawnych toalety i podjazdy dla wózków. Przy szkole istnieje też stołówka, z której mogą korzystać mieszkańcy miasta.
- wymienił dyrektor placówki
Podczas spotkania podkreślono, że projekt ułatwia i poprawia współpracę szkoły z pracodawcami i przedstawicielami branży gastronomicznej, ponieważ w jego ramach uczniowie odbywają praktyki i płatne staże u białostockich restauratorów.
W tej chwili mamy 600 uczniów. Na poziomie szkoły zawodowej mamy dwie klasy, czyli kucharza i cukiernika, a na poziomie technika, mamy technika żywienia i usług gastronomicznych, kelnera i jeszcze w tym roku mamy hotelarza, to są uczniowie, którzy po skończeniu szkoły są bardzo dobrze przygotowani do wykonywania zawodu.
- powiedział Józefowicz i dodał, że w 2019 roku szkołę ukończy 120 uczniów.
Centrum Kształcenia Praktycznego w Białymstoku istnieje także przy Zespole Szkół Mechanicznych. Jak poinformował magistrat, do końca roku takie centrum zostanie otwarte przy Zespole Szkół Budowlano-Geodezyjnych, a w planach jest utworzenie podobnych placówek przy Zespole Szkól Rolniczych, Zespole Szkół Elektrycznych i Zespole Szkół Technicznych.