Radio Białystok | Wiadomości | Sękacze i nalewki na litewskim "Święcie chleba, mleka i miodu" w gminie Puńsk
Pokaz wypieku tradycyjnego wiejskiego chleba można było zobaczyć w niedzielę (13.08) podczas obchodów litewskiego "Święta chleba, mleka i miodu" w gminie Puńsk.
Główna atrakcja - tradycyjny wypiek chleba
Gmina Puńsk w większości zamieszkana jest przez mniejszość litewską, ale podczas święta było wielu turystów ciekawych litewskiej tradycji. Jej przedstawiciele przygotowali różne specjały, m.in. wiejskie chleby, przetwory mleczne, sękacze, miody i nalewki. Główną atrakcją było tradycyjne wypiekanie chleba przez jedną z mieszkanek gminy, Jolantę Szuszczewicz.
- Taki chleb jest smaczny i prawdziwy. Trzeba jeść właśnie taki chleb, na zakwasie. Coraz więcej ludzi, jak dawniej, wypieka go w domu. Budują nawet własne piece - powiedziała Jolanta Szuszczewicz, pochodząca ze wsi Wojtokiemie w gminie Puńsk. Jej zaczyn ma już ponad 15 lat i jest podstawą wypieku tradycyjnego chleba. Jak dodała, taki chleb musi mieć świeżość przez przynajmniej dwa tygodnie. - Najlepszy chleb jest pieczony na drzewie brzozowym w specjalnie przygotowanych do tego piecach. Na spodzie kładziemy tatarak lub suszone liście kapusty – powiedziała.
Według niej dobry wiejski chleb przygotowuje się wieczorem, a wypieka dopiero następnego dnia. Do ciasta na chleb potrzebna jest mąka żytnia lub razowa, woda, sól i zaczyn, czyli wyrobione ciasto z mąki, wody i soli, które dojrzewa przynajmniej około tygodnia.
Duże znaczenia święta chleba, mleka i miodu
W litewskiej tradycji święto chleba, mleka i miodu jest bardzo ważne. Związane jest ono z obchodami święta Matki Boskiej Zielnej. Zaraz po żniwach, z pierwszych plonów wypieka się pierwszy chleb, na którym - według starych wierzeń - koniecznie należy zaznaczyć palcem znak krzyża.
- Pieczenie chleba jest zajęciem dość trudnym. My przypominamy ludziom, jak to się robiło kiedyś, żeby uczcić pracę, jaką trzeba było wykonać. Pieczenie chleba było rzeczą świętą - powiedział pomysłodawca imprezy Romuald Witkowski, obecnie wicestarosta sejneński. Dodał, że w tradycji rolniczej niezwykle ważne było mleko i pochodzące z niego przetwory, a miód był w domu słodkim dodatkiem.
"Dni Puńska - Zielna 2017" do wtorku
W niedzielę zaczęły się "Dni Puńska - Zielna 2017", które potrwają do wtorku. Święto chleba, mleka i miodu zorganizowano w ramach tej imprezy. Na pogranicze polsko-litewskie zjechali na ten czas twórcy ludowi oraz producenci lokalnych przysmaków. W centrum Puńska jest kiermasz ludowy. Chętni mogą pojeździć bryczką, a przy okazji zwiedzić osadę jaćwiesko-pruską w Oszkiniach lub skansen w Puńsku.
Na Dni Puńska przyjedzie we wtorek z nieoficjalną wizytą premier Litwy Saulius Skvernelis, by spotkać się z miejscowymi Litwinami. Weźmie także udział w obchodach święta Matki Boskiej Zielnej.
Mniejszość litewska w Polsce szczególnie pielęgnuje swoje zwyczaje i obrzędy. To niewielka społeczność. Organizacje litewskie szacują, że w Polsce mieszka kilkanaście tysięcy osób narodowości litewskiej. Najwięcej Litwinów mieszka w gminie Puńsk, ok. 80 procent całej społeczności.