Radio Białystok | Wiadomości | Inkubatory kuchenne wesprą rolników w wytwarzaniu specjałów

Inkubatory kuchenne wesprą rolników w wytwarzaniu specjałów

18.04.2017, 08:04, akt. 08:14

Pomoc podlaskim rolnikom w wytwarzaniu i sprzedaży lokalnych specjałów będą świadczyć tzw. inkubatory kuchenne. Z UE z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) są łącznie na ten cel prawie 3 mln zł.

Targi Agro-Eko-Turystyczne "Polska Smakuje" w Augustowie, 13.08.2016, fot. Anna Przybycień
Targi Agro-Eko-Turystyczne "Polska Smakuje" w Augustowie, 13.08.2016, fot. Anna Przybycień

Inkubator będzie małym zakładem przetwórczym. Będzie udostępniany rolnikom, którzy chcą przetwarzać i sprzedawać produkowane w gospodarstwach mleko, zboża, mięso, owoce, warzywa, ale sami nie mają do tego odpowiednich warunków czy uprawnień. Takie zakłady będzie tworzyć w regionie pięć Lokalnych Grup Działania (LGD), czyli stowarzyszeń, które dysponują częścią unijnych pieniędzy z PROW. 

Najwięcej środków na inkubatory ma LGD "Tygiel Doliny Bugu"

Najwięcej środków na inkubatory ma LGD "Tygiel Doliny Bugu" - 1 mln zł; najmniej - 220 tys. LGD "Biebrzański Dar Natury". Inkubatory kuchenne będą też tworzyć na swoim terenie LGD "Puszcza Białowieska" (700 tys. zł) oraz LGD "Szlak Tatarski" oraz "Suwalsko-Sejneńska" LGD, które mają po 500 tys. zł na ten cel - poinformowała dyrektor departamentu rozwoju obszarów wiejskich w urzędzie marszałkowskim w Białymstoku Elżbieta Filipowicz. W jej ocenie, najbardziej zaawansowane prace do powstania inkubatorów kuchennych są na terenie LGD "Tygiel Doliny Bugu". Grupa obejmuje swym zasięgiem część południowych rejonów województwa podlaskiego i część mazowieckiego. 

Prezes LGD "Tygiel Doliny Bugu" Agnieszka Wojtkowska powiedziała, że stowarzyszenie przeprowadziło już nabór chętnych do tworzenia zakładów przetwórczych. Wpłynęły dwa projekty: jeden od lokalnego przedsiębiorcy z województwa mazowieckiego, a drugi od stowarzyszenia z woj. podlaskiego. Oba wnioski przeszły pozytywną ocenę w LGD, teraz weryfikuje je urząd marszałkowski.

Inkubatory powstaną w 2018 r.

Wojtkowska liczy, że inkubatory powstaną w 2018 r. Zaznaczyła, że jest spora szansa na powodzenie tego pomysłu, bo podmioty, które chcą tworzyć zakłady przetwórcze z myślą udostępniania ich rolnikom, już na etapie przygotowań zawarli porozumienia z zainteresowanymi. Konkretni rolnicy zadeklarowali, że będą z inkubatorów korzystać. 

Mam nadzieję, że to będzie fajnie funkcjonowało (...) Mamy różnych rolników, z różnej wielkości gospodarstw, trochę nadbużańskich gospodarstw agroturystycznych. Oni będą mogli przetwarzać swoje produkty: owoce, warzywa, piec ciasta, a potem to wszystko legalnie sprzedawać, wstawiać do sklepów. Do tej pory nic takiego nie było - powiedziała Agnieszka Wojtkowska. 

Żywność tradycyjna, regionalna wytwarzana przez lokalnych producentów jest jednym z ważnych elementów promocji województwa podlaskiego. Bazę tych produktów można znaleźć np. na stronie www.produkty.wrotapodlasia.pl.

źródło: PAP | red: sk

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Rolnicy z gminy Raczki domagają się odszkodowań w związku z budową gazociągu Polska - Litwa

4.04.2017, 16:42

Rolnicy z gminy Raczki czują się pokrzywdzeni, domagają się konkretnych informacji w sprawie budowy planowanego gazociągu Polska-Litwa.


60 mln zł z UE na innowacyjne inwestycje w podlaskich firmach - rozpoczyna się kolejny konkurs na dotacje

30.03.2017, 11:39

60 mln zł z Unii Europejskiej trafi na innowacyjne inwestycje w podlaskich mikro-, małych i średnich firmach. Ogłoszono kolejny tego typu konkurs na dotacje. Wnioski można składać od 31 marca do 5 maja.





ZNAJDŹ NAS









fot. Joanna Żemojda
REGION
24.11.2024, 21:05, akt. 21:17

Ponowne wybory w gminie Korycin











źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok